Annons

 i Notiser, Press/Reklam

Under juni, juli och augusti förstärker Tullverket kontrollerna i småbåtshamnar utmed den svenska kusten. Totalt kommer Tullverket göra kontroller i ett hundratal småbåtshamnar. Syftet med besöken är att avslöja smuggling som sker med fritidsbåtar och att informera allmänheten och hamnansvariga om vad man ska vara uppmärksam på när det gäller smuggling.

– För att kunna avslöja mer smuggling vill Tullverket ta hjälp av allmänheten och fritidsbåtsägare för att få tips om misstänkt smuggling, säger Oscar Lindvall, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning syd. Foto: Tullverket

– Vi vet att det smugglas i fritidsbåtar och vi bedömer att mörkertalet är stort, säger Oscar Lindvall, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning syd. Det finns väldigt många småbåtshamnar och det är svårt för oss att ha koll på alla. Därför behöver vi allmänhetens ögon och öron.

Mellan 2018 och 2021 gjorde Tullverket ett tjugotal beslag på fritidsbåtar i småbåtshamnar.
För att kunna avslöja mer smuggling vill nu Tullverket ta hjälp av allmänheten och fritidsbåtsägare för att få tips om misstänkt smuggling. Därför genomför Tullverket kontroller i småbåtshamnar och informerar samtidigt hamnansvariga om att tipsa Tullverket vad man kan vara observant på.

– Man ska vara extra uppmärksam på små snabbgående båtar som går till sjöss på konstiga tider eller vid dåligt väder och båtar som färdas nattetid med släckta lanternor, säger Oscar Lindvall.

Annat som kan väcka intresse är om man ser att gods lastas mellan fartyg eller båtar ute till sjöss eller om man ser att gods dumpas överbord. Små båtar som har kontakt med större fartyg kan också vara intressanta.

Tips från allmänheten ledde till stort narkotikabeslag

För några år sedan fick Tullverket in ett tips från allmänheten när 69 kilo kokain flutit i land på en strand utanför Höganäs. Tack vare uppmärksam allmänhet kunde flera personer i det ärendet knytas till brottet och dömas för försök till synnerligen grovt narkotikabrott.

– Det här visade sig bli ett stort och spektakulärt fall och man kan aldrig veta i förväg vad ett tips leder till. Tipsa oss gärna och hellre en gång för mycket, säger Oscar Lindvall.

Så här tipsar du Tullverket:
Om man misstänker smuggling eller något annat misstänkt ingrip aldrig själv, utan hör av dig till Tullverket med dina observationer. Ring 90 114. Det går även att mejla till www.tullverket.se/90114 och det går bra att lämna tips anonymt.

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771 – 450 590.
Tipsa Tullverkets tipstelefon: 90 114

Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera