Annons

interfiske-daiwa-p
 i Spinn

Till FishEco´s läsare: Mycket vatten har runnit under Karlstads broar sedan jag och några vänner drabbades av ett gäddfiske som var så adrenalinframkallande att vi drömmer oss tillbaka till det än idag… Artikeln Turbojerk publicerades i redigerad och kortad form i Fiske-feber 4/ 2008. Även om bilderna togs med pocketkamera fick jag fin respons från mina läsare och jag förstod att denna typ av fiske verkligen eftersöks och berör.

Nu lämpar sig egentligen inte längre artiklar särskilt väl för webben, men nu fick jag chansen att publicera den med sin ursprungliga längd – originalet – och jag tog den. Jag hoppas verkligen att några av er drivna läsare av FishEco skall finna inspiration och få en extra kick nu när den egentliga storgäddsäsongen sedan länge är över. Sommarfisket efter gädda kan vara otroligt produktivt och höghastighetsfiske efter de stora madammerna är svårt beroendeframkallande. Jag har inte lyckats med något turbojerkfiske än i år, men solen strålar från klarblå himmel och det blåser tillräckligt för att ytan skall krusas – det blir ett kvällspass… May your rods bend hardcore/ John Zafaradl  


Turbojerk 
Text och foto: John Zafaradl  

Vansinnigt fisketempo kombinerat med få och långa pauser klingar inte samstämmigt, men det kan fånga stora gäddor. Följ med på en fiskehelg då vår stora svenska rovfisk löpte amok. Gäddfiske blir inte brutalare, hämningslösare och mer spännande…   Jag vet inte om det är den nattliga bilresan som satt sina spår, men jag är inte riktigt med i matchen. Tröttheten är skoningslös.

Fokus finns inte där. Erik pekar och visar var grynna och kant finns. Jag är fortfarande skeptisk, jag känner inte till bottenstrukturen och vet inte hur jag ska förhålla mig till taktiken. Båten är uppankrad på 4-5 meter och vi sveper kasten ut mot 8-9 meters djup. Vi förflyttar oss runt i sjöns skärgård; ett grunt sund ger två-tre smågäddor och en vasskant ger några till. Jag kör upp vid en brant stenformation och vi hamrar kanten med våra beten. Några meter från klippan, efter bara 3-4 snabba ryck, får jag ett brutalt hugg – mothugget är våldsamt, men det hjälper föga. Jag lutar mig mot tyngden i spöet och när fisken släpper ramlar jag handlöst baklänges ner i båten. Förbannat! Jag tittar på min båtkamrat och skakar på huvudet, väl införstådd med att jag förmodligen bränt min stora chans för dagen. Till råga på allt börjar sommarregnet strila ner och jag har glömt min vattentäta jacka…  

I

I det första gryningsljuset, innan solen hunnit värma på ordentligt, poserar en glad Christer Lindström med en mycket vacker ”turbojerksgädda”. 

Snart har vi återvänt till branten, vi glider sakta fram och släpper försiktigt ner ankaret något närmare det djupare vattnet. Medan Andreas surplar i sig lite ljummet kaffe, lyfter Erik hans spö för att känna på klingan och sveper iväg ett kast i vår riktning. Han hinner knapp göra mer än två, tre rappa spörörelser innan betet, regelrätt och utan tvivel, sitter fast en meter under ytan. Ögonblicket senare gungar det till i spöet. Gäddan bjuder på en exceptionell styrkeuppvisning och Erik vill inte vara sämre; bottnad broms, tunga plums och lina som gnäller sig ut från den plågade multirullen gör det till ett härligt skådespel. Några riktigt svettiga minuter förflyter mellan de båda kombattanterna och utgången känns oviss. Spänningen är olidlig och med ljummet regnvatten rinnandes nerför ansiktet spricker Erik äntligen upp i ett leende; – Jag tror det är en tia, säger han då fisken säkrats med ett stabilt gälgrepp. När han lyfter gäddan ur vattnet är min reaktion instinktiv. – Men…men…för fa… Orden stockar sig när jag ser hur stor fisken är. Fisken hanteras oerhört varsamt. Liggandes på avkrokningsmattan mäts den till 115 centimeter.

Erik

Erik Nilsson med sin ofattbara och välkonditionerade sommargädda. Bara 115 centimeter lång och 13,75 kilo tung – 100% adrenalin och 100% muskler!

Vi glider upp jämsides med båten för att beundra ätmaskinen. Vågnätet hängs upp på den digitala vågen och siffrorna rullar iväg. När de stannar gör de ingen besviken. Gäddan väger 13,75 kilo – en makalös fisk, en helt vansinnigt stor sommargädda! Vattentemperaturen ligger strax över 16 grader och det är viktigt att få fisken i vattnet. Fyra snabba bilder tas innan den mäktiga madammen sänks ner i sitt rätta element. Bestämt och kraftfullt försvinner hon ner mot bottnen. Kvar i världen ovan ytan står fyra mållösa gäddfiskare, tre av oss drabbas nu av fiskepanik. Vi fiskar för glatta livet, men ingen mer drömgädda behagar hugga. Innan mörkret faller kör vi ner båtarna till ett stort flak. Här är det grundare och mer kuperat. Stora braxnar eller abborrar visar sina ryggar i ytan och det känns riktigt hett. Jag sveper iväg Slayern ut över åtta meters djup och låter den sjunka. Plötsligt stramar linan upp och jag får kontakt med en stor fisk – on the drop! Eftersom vi tar gäddorna jänkarhårt, vilket betyder bottnad broms och alltid bottnad broms, tar fajten slut efter 2-3 minuter. Jag kan lyfta in en sjua, men hinner inte ens återutsätta fisken innan Andreas skriker högt; – Agghhttrr… Krampaktigt håller han i spöet medan linan piskar upp ett stänk av silvriga av vattendroppar. Solen är på väg ner, och i det svaga motljuset glittrar det vackert. Smått chockad utsätts Andreas för en svårartad jerkspö-tortyr. Gäddan rycker och kränger, för att sekunden senare slita ut fem meter lina från den bottnade rullen. Under våldsam palaver lyfts fisken in i båten. Med Eriks gädda i färskt minne tror de flesta på en vikt runt 9 kilo, alla utom dagens gäddkung. Erik gissar på lite över tio.

Tummen

Tummen på spolen och kraftig böj i jerkspöet, fisken är på väg ner under båten. En stor och välkonditionerad sommargädda innehar en ursinnig kraft och det gäller att sätta hårt mot hårt.

Vågen stannar på 10,62 och andra tian för dagen är ett faktum. Lite för bra för att vara sant… Den sista halvtimmen innan mörkrets inbrott händer inte mycket, några mindre fiskar hugger, och vi avslutar med en stabil bit på 6-7 kilo. Vi tjattrar i mun på varandra i gemensamma försök att summera dagen. Motvilligt erkänner jag att jag är besviken. Inte på att polarna drar stor fisk, utan mer på mig själv. Inget självförtroende och ingen röd tråd, med den attityden fångar man inte stora gäddor. Men det är som det är – det går dumma och synnerligen fula troll i mitt jerkfiske. Jag vill ha revansch. Samma natt ringer jag Christer, han lyssnar tyst på vad jag har att säga och tvekar inte. Han är en gäddfiskare in i själen och sumpar inte chansen när det kommer till insjökrokodil modell XXL. Långa bilresor och krångliga boendeförhållanden förbises och nästa helgs inbokade sommartrolling avbokas – vem fan bryr sig om lax nu? I det här läget har jag ingen aning om att jag tagit ett ovärderligt beslut…  

Turbofart med tvärnitar… Trots beskedlig fart skrämmer vi upp svarta kusliga skuggor från klippöarna och likt skrikande vålnader försvinner skarvarna in i mörkret. Vi är tillbaka. Exakt en vecka har gått och vi glider genom skärgården med oro i kroppen. Har det vackra vädret dödat storgäddornas huggvillighet? En stund senare är vi framme vid platsen som släppte ifrån sig 13,75 kilos fisken. Området är stort och branten är långsträckt; idealisk för en rovfisk som jagar i varmare ytvatten för att sedan smälta födan i det kallare, djupare vattnet. Ekolodet visar en tydlig kupering på botten, kanske är den 10×10 meter. Vi droppar en markör och förflyttar oss ytterligare 40-50 meter. Mitt bete seglar genom luften och landar där det är cirka åtta meter djupt. Christer har redan betet i vattnet och ökar tempot på sin Jerko som stannas upp precis under ytan, väl inom synhåll. Kalla det dråp, eller kanske överlagt mord. Fisken kommer underifrån och instinkten i den triggade jägaren lämnar ingen plats för tvekan. Den grälla Jerkon sitter på tvären i gäddans käft som med stor kraft ruskar sitt huvud ovanför vattenytan.

En

En ovanlig syn. Fullträffar på betet tillhörde undantagen under vår galna fiskehelg, men ibland måste även en gädda ha tur. Eller rättare sagt, otur.

Christer visar ingen pardon och drillningen är rent ut sagt brutal, på gränsen till dumdristig. Den vilt kämpande fisken landas med en gäddvagga och säkras mellan relingarna innan den krokas av och återutsätts. Gäddan uppskattas till 8 kilo. Samtidigt landar mitt bete med ett stort plask och 6-7 riktigt rappa ryck, kombinerat med ett så snabbt invev som möjligt, avbryts av ett låååångt spinnstopp. Pang! Slaklinan som infinner sig är inget jag hinner reagera över, fisken kommer med sådan fart att linan på ett ögonblick stramas upp – trots att fisken simmat snett emot mig! Smått chockad får jag känna på styrkan i en välkonditionerad, adrenalinstinn sommargädda. Jag bryter och bänder för allt vad jag är värd och snart ligger den i vaggan. Vi väger den. Siffrorna på displayen visar 8,7 kilo – fisken är bara metern, kanske någon centimeter till, men otroligt grov. Hela kvällen ser vi stora bytesfiskar som bryter vattenytan i jakten på föda. När fisket avbryts har vi båda klart för oss hur vi ska fiska och gäddornas beteende blir allt mer logiskt. Aggressivare gäddor har jag aldrig fiskat efter, och de tunga plasken från våra jerkbeten är inte en skrämselfaktor, tvärtom, de verkar väcka de stora gäddornas intresse. Förmodligen beroende på de välväxta, ytaktiva bytesfiskarna. Höghastighetsfiske med rörliga och stora beten i kombination med närheten till djupare vatten, sållar bort all mindre fisk. När vi provar att fiska långsammare eller på grundare vatten får vi bara snärtor i 2-4 kilos klassen. En timme senare sitter vi framför lågornas sken och stirrar in i de fladdrande eldarmarna, den rökiga whiskyn bränner i halsen och sakta överger fiskefrossan min sargade kropp. Jag frågar Christer om han känner likadant. Han ler bara och sveper i sig det sista av stänkaren. – Är du redo för imorgon? Frågar han självsäkert. – Nu vet vi vad vi ska göra och hur de funkar. Får vi ingen tia under morgondagen, då ska vi vara besvikna, fortsätter min fiskekamrat. Det kommer inga fler ord från Christers håll. Snart sover han. Mina armar, min rygg och mina handleder värker, men det bekommer mig inte. I glödbäddens intensiva skiftningar spelas dagens fajter upp för mig, och spänningen finns där, jag kan ta på den. Om det är tröttheten eller whiskyn, låter jag vara osagt, men snart faller ögonlocken tungt som ett gäddhugg. Fyra timmar senare går solen upp. Vi är redo…  

Gäddvaggan

Gäddvaggan var ett ovärderligt hjälpmedel. Vaggan sänks ned i vattnet medan kamraten styr in gäddan över nätet, sedan omsluter man fisken och lyfter in den i båten.


De löper amok
… Det svaga gryningsljuset värmer redan mitt ansikte och morgonpigga tärnor gör sig påminda genom ett intensivt skrikande. Spöna, som legat under en gran, riggas inte om. Utanför båtplatsen finns en stengrynna. Vi bestämmer oss för att göra fem kast var innan vi fortsätter till de mer givna ställena. I första kastet tar jag en femma, i det femte en sjua… det är en sjuk känsla, men vi stannar inte kvar. Vi är principfasta idioter med kort om tid och väldigt gott om självförtroende och snart är vi tillbaka i området vid branten. Vi tittar ut mot det spegelblanka vattnet. Det är en laddad stämning i luften, känslan är överväldigande. Där ute, under den ljuvliga sommarmorgonens dimslöjor och under den stilla sjöytan, simmar alla gäddfiskares dröm; många och stora rovfiskar fullpumpade med adrenalin – aggressiva och huggvilliga. Jag följer betet genom luften och allt går som i slow-motion, det landar. Musklerna förbereds och hjärnan skickar signalerna till mina armar. Med ett furiöst tempo rycks mitt bete fram 8-10 meter genom vattnet. Jag stannar upp. Christer stannar upp. Christer sätter fart igen. Jag spänner armen, och mitt i den inledande rörelsen slits flera meter lina ut. Inga mothugg, ingen slack, inget snack! Gäddan tar fem meter lina i hugget! På bottnad broms… Kampen är brutal och Christer tar fram vaggan utan att tveka. – Nu kommer den, säger han och tittar på mig. I första jävla kastet! Vid båtkanten utspelar sig rena Ultimate-fighting matchen – nu gäller inga regler! Min svidande tumme håller spolen fixerad och jag parerar fiskens oregerliga utfall. Snart kan jag styra in motståndaren i vaggan. Här kommer den ingenstans. Den är besegrad. Vi väger den till 10,66 kilo och mäter den till 111 centimeter.

Artikelförfattaren

Artikelförfattaren fick sin revansch. Gäddan vägde 10,66 kilo och högg i första kastet. De följande timmarna löpte de stora rovfiskarna amok, och denna fisk var bara startskottet på en oförglömlig dag.

Överlycklig håller jag upp henne medan Christer tar tre bilder. Dagens första hugg. Dagens första tia… Gryningstimmen som följer skänker mig och Christer en av de bästa fiskeupplevelserna i våra 32-åriga liv. Vi fiskar av ett stort område och i stort sett varje ankring ger vansinniga fajter, tappade storgäddor, triumfartade vinster, värkande muskler, höga svordomar, ljublande skrik och brutala hugg – storgäddorna löper amok! Betena fiskas hem i turbofart, tio meter i stöten, innan de stannas upp och vi låter dem sjunka sakta mot botten. Många fiskar kommer med sådan vansinnig fart att en klockren träff på betet är mer tur än skicklighet. Christer bränner ytterligare en gris, gäddan suger in Jerkon en sekund efter nedslag och släpper efter att ha lämnat en meterhög kaskad av vatten efter sig! Vi turbofiskar febrilt och fajtar hem flera sju- och åttakilosar. Min spöviftande båtkamrat drar även en mycket vacker 9+ fisk av bara farten. Vid ett läge anfaller en stor och elak gädda mitt bete bara tre meter ifrån båten. Innan den vet ordet av bänder jag in den till sidan och tittar ner på fisken. Den sitter inte ens på krokarna. Mitt bete sitter på höjden i den stora gäddmunnen! Jag skriker på Christer; – Är det en tia! Är det en tia! Sekunden senare spottar gäddan ut mitt bete och simmar iväg. Vi enas om att det baraär en 8-9 kilos fisk. Tanken slår mig hur folk ofta kallar en gädda pigg och glad, en sexhektosgädda är kanske pigg och glad – våra fiskar är psykotiska mördare, och de är fan inte glada…  

Tiokilo räcker inte… Under förmiddagen dör fisket plötsligt ut. Det är varmt, vindstilla och musklerna värker. Vi åker runt och rekar lite nya platser. Tröttheten infinner sig, vi har inte ätit, druckit eller vilat sedan första kastet i gryningen och vi är båda fysiskt och mentalt slutkörda. Rygg och armar stretchas – tänk att få träningsverk av gäddfiske! Utrustningen ses över; några meter lina kapas av, fjäderringar och några lätt rätade krokar byts ut. Efter lunch blir vi bönhörda, vattnet börjar så smått krusas av den svaga julibrisen. Vi är kvar på flaket och låter hela tiden betena arbeta sig in från djupare vatten upp mot vår uppankringsplats. Vi diskuterar Twitchbeten och konstaterar att vi svenskar har mycket att lära vad gäller de smala, skedförsedda vobblerna. Några varianter testas och jag ger Christer en Salmo Skinner. Det lätta betet fladdrar genom luften och landar 15 meter från båten. Christer håller handen långt fram på klingan, framför främre handtaget, och med extremt kraftfulla rörelser sätter han gång på det flytande betet. Det är sju meter till botten och Skinnern jobbas fram i ett furiöst tempo en halvmeter under ytan. Betet stannas upp och det flyter uppåt. Hugget är totalt oväntat! En 7-8 kilos fisk begår våldsamt övergrepp på den polska fladdervobblern. Christer svarar med samma medicin och två och en halv minut senare ligger den i vaggan, krokas av och välts ut för att simma vidare. Skonsamt? Definitivt. Skoningslöst? En smula.

Christer

Christer Lindström skördade stora framgångar med sin Llungens Jerko. Betets aggressiva gång verkade trigga storgäddorna. Notera hur betet sitter i gäddans mun, allt tyder på att fisken tagit betet underifrån. 

På eftermiddagen ringer Andreas, han har kört från västkusten för att än en gång utmana turbojerkgäddorna och vi måste iland för att hämta honom. Christer pressar båten till det yttersta, vi dundrar fram i trånga sund och nära små gräsbeklädda klippöar. I ärlighetens namn är det inte bara en något chansartad körning – den är idiotisk. Vi känner inte vattnet så väl, men är stressade. Varje sekund känns som en förlorad vansinnesfajt med en drömgädda och jag sätter mig i fören för att vi ska tjäna 2-3 extra knop.   Eftermiddagen och kvällen blir en lång väntan. Vi är alla ense att det kommer en rejäl huggperiod till. Vi har ingen vind, men i takt med att solen sänker sig på himlavalvet ökar spänningen. När som helst nu… GPS´n har varit avstängd och av någon anledning har vi hamnat lite fel, vi tittar på ekolodet och det visar sex meter. Ankringen har skett 100 meter in i den jättelika viken, långt ifrån kanten. Vi ger det ändå en chans och plötsligt skriker Christer till. En stor gädda lämnar en kraftig virvel efter sig när den missar betet i ytan. Han tvekar inte utan öser in 4-5 meter lina med frenetiska spörörelser. Det följande hugget är obevekligt, fajten likaså. Samtidigt krokar Andreas en fin fisk, och vi inser att vansinnet än en gång tagit sin början. Vi vippar i Christers uppskattade 8+ fisk. Givetvis njuter vi av alla fantastiska fajter och gäddor, men innerst inne vet vi att den stora med stort S kan suga i när som helst och här finns ingen tid att förlora. En kvart senare är det dags igen, Christers Jerko attackeras obarmhärtigt av en stor fisk, men den får ingen fullträff. Jag bryr mig inte så mycket, väl medveten om att vi missat och säkerligen tappat flera riktigt stora fiskar under timmarna som gått. Det är spelets regler. Christer märker av min nonchalans. – Den här var riktigt bra, riktigt bra, säger han med irritation i rösten. Men trots hetsen och det galna tempot börjar min fiskestress att detroniseras. Himlen brinner i intensiva färger som speglar sig i vattnet. Det är vackert så att man tappar andan. Lyckan bubblar upp inom mig. Harmoni är något underbart, och jag börjar så smått inse vad jag upplevt och upplever. Ingenting är i närheten av att ge mig den styrka och det lugn som ett bra fiske i orörd natur ger mig. Ett livsfiske tillsammans med goda vänner, inga andra båtar inom synhåll, nära naturen… Mina naturromantiska tankar avbryts av det säregna mothuggsvrålet hörs från Andreas; – Aghhhaarrt… Om det är samma fisk som Christer haft på vet vi inte, men att den är stor råder det ingen tvekan om. Efter två minuter är Andreas svettig och röd i ansiktet. Han ser ändå relativt lugn ut. Jag och Christer är däremot nervösa. Linan skär rakt ner under båten och där parkerar vidundret. – Mer press, säger Christer, linan ska fan in! Andreas flyttar fram vänsterhanden långt fram på spöklingan och lyfter sedan. Ur det dunkla vattnet reser sig en stockliknande skugga. Fisken är makalös. Christer stoppar ner vaggan och snart kan gäddan styras in och säkras. Med Eriks fisk i färskt minne tror jag på en vikt på lite över 14 kilo, den här gäddan är längre. Andreas säger ingenting, det har han inte gjort sedan han gjorde mothugg. Det utstrålade lugnet är uppenbart ett chocktillstånd. Gäddan har inte riktigt samma buk som Eriks 13,75 kilos fisk och den digitala displayen pendlar mellan 12,95 och 13,00 kilo – vi fastställer den till det förstnämnda.

12,95

117

117 centimeter lång och 12,95 kilo tung. När solen gått ner kom den sista huggruschen och de riktigt stora blev aktiva. Denna fisk blev dagens sista hugg…

Mörkret har infunnit sig på den stora viken. Vi har haft ett osannolikt fiske. Dagen har bjudit på cirka 30 landade gäddor med en snittvikt som kan få vilken gäddfrälst som helst att bli illamående – toppfisken väger strax under tretton. Det är över. Kommer jag någonsin få uppleva något liknande? Jag tror inte det. Hyfsat sommarfiske tänker jag, hyfsat. Christer puttrar nu fram med båten, skarvarna intar sina nattliga härbärgen på klippöarna och granskar oss utan oro. Kanske utstrålar vi nu ett harmlöst lugn. Vi glider fram, det finns ingen stress att ta sig härifrån. Ingen vill ju åka hem.  


Faktaruta Ansvarsfull hantering
Med stora gäddor följer stort ansvar. Sommarfiskar i 5-10 kilos klassen ger verkligen allt. Gäddorna vi fångade uppehöll sig visserligen på lite djupare vatten och var inte konstant utsatta för några högre temperaturer, men risken att köra slut på fisken kräver rätt inställning. Försiktiga och kinkiga drillningar är uteslutet, har man sett en jänkare drilla en 20-kilos musky utan att släppa mer än tre meter lina, då vet man att det fungerar; fisken ska in och den ska in så fort som möjligt! Vi hade ett ovärderligt hjälpmedel under den vansinniga fiskehelgen, något som lämpar sig för allt gäddfiske, och framförallt jerkfiske på stor gädda; en gäddvagga. Landningsredskapet går inte att hantera ensam, utan det kräver att man är två. När gäddan närmar sig båten sänks ena delen av vaggan ned i vattnet medan kamraten styr in sin fisk. När fisken väl ligger i vaggan kan man utan problem säkra och lyfta in gäddan. De oförutsägbara slagen med kroppen är nu omöjliga och varken du eller fisken riskerar att skadas – ett fantastiskt hjälpmedel.   Faktaruta


Teknik och utrustning
Kraftig utrustning är ett måste för att kunna drilla stenhårt, kasta och sätta extrem gång på tunga beten. Alla fjäderringar på betet måste kontrolleras grundligt och bytas ut om de inte är av högsta kvalité. Man kommer att missa hugg och tappa fiskar oavsett bete och krokar, vilket hör till denna form av fiske, men via krokmontage med dubbla eller trippla fjäderringar, minskar risken markant. Valet av krok är högst väsentligt, undvik moderna och populära superkrokar med kortare krokböj och konformade krokspetsar. De har en benägenhet att vandra i gäddans käft. Kombinationen av supertempo på betet och få, men riktigt långa spinnstopp, utlöste jaktinstinkten hos de stora gäddorna. Det skapar uppmärksamhet och verkar triggande på de fiskar som förmodligen befinner sig långt från betet – de långa pauserna ger dem en extra morot, en anledning för deras intresse att övergå i killerinstinkt. I betesväg finns en uppsjö av olika varianter som fungerar. Om vi bortser från de gäddor som togs på twitchbeten, bland annat Salmo Skinner och Shallow Invader, fångade vi flest fiskar på konventionella Big Bandit i sjunkande modell och den mer okända men synnerligen effektiva Llungen Jerko. Men även Hellhound, Buster Jerk, Fox Slayer och Dunnwright Dancer, levererade fisk. Jag kan med all säkerhet säga att alla kan hitta sitt favoritbete, förutsatt att det är hyfsat stort och funkar med kraftiga spörörelser i hög fart – om betet rör sig en aning när det sjunker är det en mycket fin bonus.

//John Zafaradl 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera