Annons

 i Eko/Miljö

Två av tre svenskar är oroade för att överfiske hotar världens bestånd av tonfisk. Samtidigt är 85 procent av de som köper tonfisk villiga att betala mer om de vet att tonfisken är hållbart fiskad. Det visar en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av hållbarhetsmärkningen Marine Stewardship Council, MSC.

– Oron är dessvärre befogad då tonfisk är en av världens mest konsumerade och populära fiskar, men samtidigt är det glädjande att så många är motiverade att lägga en slant extra för att vara säkra på att tonfisken kommer från ett hållbart fiske, säger Linnéa Engström, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen. 

Försäljningen av certifierad hållbart fiskad tonfisk har mer än fördubblats de senaste 5 åren, visar en rapport som MSC släpper idag med anledning av Internationella tonfiskdagen*. I Sverige är 29 procent av all såld tonfisk på burk MSC-märkt (år 2019) och alla stora dagligvaruhandlare har egna MSC-märkta tonfiskprodukter.

– Det är tack vare att vi har medvetna konsumenter och ansvarsfulla svenska företag som aktivt väljer att köpa in MSC-märkt tonfisk som vi kan fira den här stora framgången. Trots det finns idag fortfarande omärkta burkar i butikernas hyllor, så därför uppmanar jag alla att verkligen titta efter miljömärket, säger Linnéa Engström.

Den snabba ökningen av den globala försäljningen av MSC-märkt tonfisk är resultatet av förbättringar inom fiskesektorn, vilket gjort att fler tonfisken klarat MSC:s krav och därmed ökar utbudet på marknaden. Idag är 28% av den globala tonfisk-fångsten certifierad enligt MSC:s standard för hållbart fiske.

– Den stora andelen MSC-certifierad fångst visar att vi kan påverka marknaden i en hållbar riktning. Det gör stor skillnad för tonfiskens överlevnad om vi konsumenter ändrar vårt köpbeteende och flyttar handen från den omärkta tonfiskburken till den MSC- märkta, säger Linnea Engström.

MSC:s miljömärkning syftar till att göra det enkelt att välja fisk som kommer från hållbara bestånd och fiskas med hållbara metoder. Certifieringen bygger på standarder som utformats i samråd med oberoende experter, forskare, industrin och miljöorganisationer. Granskningen utförs av externa experter som är oberoende till både MSC och de fisken som vill miljömärkas.

För mer information, kontakta gärna:

Linnéa Engström, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen, 0707-33 38 06, linnea.engstrom@msc.org

Linda Sörnäs, PR och marknadsföringschef för MSC i Sverige, 0738-022503, linda.sornas@msc.org

FAKTA

MSC:s tonfisk-recept

Somrig tonfisksallad med färskriven pepparrot, körvel och citron

Tonfiskpasta med tomatsås, svarta oliver och kapris

Het tonfiskröra med kokos, chili och lime

Om Marine Stewardship Council (MSC)

MSC är en internationell icke-vinstdrivande organisation vars vision är ett levande hav med fisk för både denna och kommande generationer. Därför har MSC ett miljömärknings- och certifieringsprogram som bidrar till att skapa en hållbar marknad för fisk och skaldjur.

MSC:s miljömärke på en produkt innebär att fisken eller skaldjuret kommer från ett fiske som certifierats av en oberoende certifierare enligt MSC:s vetenskapligt baserade miljöstandard för hållbart fiske. Fisken eller skaldjuret ska även vara fullt spårbar till ett hållbart fiske.

Fler än 300 fisken i över 30 länder är certifierade enligt MSC:s standard. Dessa fisken fångar runt 15 procent av den årliga globala fångsten av fisk och skaldjur. Mer än 40 000 fisk- och skaldjursprodukter världen över bär MSC:s miljömärke. För mer information besök www.msc.org/se.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!