Annons

 i Salt/Hav

Sportfiskeåret 2017 fortsätter att vara storartat – med flera nya landade svenska sportfiskerekord. De senast tillkomna är två relativt ovanliga fiskar från havets djup: blålånga och större kungsfisk.

Blålånga – en rar djuphavsfisk
Blålånga, eller ”birkelånga”, heter Molva dypterygia på latin och påminner om släktingen långa. Den är en långsträckt och storvuxen fiskart som uppehåller sig mestadels på djupt vatten, ibland så djupt som 1 500 meter ner. Eftersom den är så sällsynt förekommande i svenska vatten är den en eftertraktad sportfisk, men har inget större kommersiellt värde för yrkesfisket.
Blålånga tillhör de mer ovanliga djuphavsarterna som havsfiskarna får ute på Skagerraks stora djup. Men med ökad kunskap och allt fler som ger sig ut till de fångstgivande positionerna så ökar också överraskningsfångsterna. Daniel Lindblom och Anders Christensen från Göteborg var ute på Skagerrak den 25 juli. Daniel krokade då, 450 meter ner, en blålånga som visade sig överstiga det gällande rekordet med 1 435 gram. Anders blålånga vägdes nämligen i land på en krönt våg till 10 500 gram. 

– Fisken var 127 centimeter lång och lurades bita över väldoftande makrill nere i djupet. En magnifik blålånga, som slår det tidigare rekordet med god marginal, konstaterar Nicka Hellenberg.

Större kungsfisk – en riktig raritet

I Norge går arten större kungsfisk (Sebastes norvegicus) under namnet ”uer” – vilket ofta används även i Sverige. Den är mycket ovanlig i svenska vatten. I Sportfiskarnas storfiskregister fanns inför sommaren bara två exemplar av denna röda, nästan abborrlika djuphavsfisk registrerade. Den tidigare tyngsta större kungsfisken fångades 2009 och vägde 1 015 gram. 
Men den 27 augusti var Anders Nilsson från Lindome ute på havsfiske nordväst om Käringön då en riktig raritet behagade nappa åt sig hans pirk på 130 meters djup. 
– Det finns likheter med arten mindre kungsfisk samt med blåkäft. Bägge dessa arter är numer relativt vanliga fångster för de som ger sig ut på djuphavsfiske. Men den här fångsten var en större kungsfisk och inget annat. Anders fångst är en äkta raritet och dessutom ett finfint nytt svenskt rekord på 1 568 gram och 51,5 centimeter, säger Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg. 

Sportfiskarna gratulerar de båda nya rekordinnehavarna till sina respektive fångster. 

Pressbilder till båda rekordfiskarna finns i vårt pressrum.

Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten hittas i Storfiskregistret.
Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller drygt 33 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.

Mer information:
Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare, nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!