Annons

 i Salt/Hav

Det salta vattnets arter har varit föremål för många spännande överraskningar under sommaren. Nu kan vi lägga till ytterligare två svenska sportfiskerekord: den snabbsimmande boniton och den djuphavslevande blålångan.

Blålångan som överraskade
Blålångan, eller birkelånga (Molva dypterygia) är en storvuxen fisk som påminner en hel del om sin något större släkting långan. Likt många andra djuphavsfiskare är den en art som de duktiga havsfiskespecialisterna försöker lokalisera ute på Skagerraks djup. En som lyckades med bravur är Peter Larsson, som den 13 augusti befann sig ute på positionen ”10-gradar’n” i sällskap av Dan Lundqvist. Cirka 440 meter ner, tio meter över bottnen, hängde en makrill och lockade. När det nappade trodde Peter först att det var lubb, men när fisken kom upp över ytan ropade fiskekamrat Dan att det minsann var en blålånga av stort format.
Peter berättar:

– Den var så groteskt stor så att jag egentligen inte ens tänkte aldrig ens tanken att det var en blålånga. Upp med den i båten under ett par glädjetjut och kramar, trots Covid-19-risken. En snabbare vägning visade mellan elva och strax över tolv kg. Vi fiskade vidare en stund, men bestämde oss för att slå följe med de andra båtarna hem för att kunna väga in en korrekt vikt.

Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare sammanfattar:
– Blålångan var 134 centimeter lång, med en omkrets om 58 centimeter. På en krönt våg i land vägdes den till hela 11 400 gram och slår därmed rekordet från 2017 med 1,15 kilo.
 

bonitorekord-2020-1-...
Foto: Storfiskregistret / Niklas Petersson med det nya bonitorekordet på 2 850 gram.

Bonito – en snabbsimmande besökare
Första gången som en bonito, eller ”ryggstrimmig pelamid” (Sarda sarda på latin), som den också heter registrerades i Sportfiskarnas storfiskregister var år 2010. Den är en snabbsimmande art som är vanligare på varmare breddgrader, men som under senare år ibland anlänt svenska Västkusten i stort antal. Den fångas på lättare spinnutrustning, fluga eller trolling och är mäkta populär som sportfisk när den väl dyker upp.

bonitorekord-2020-2-...
Foto: Det nya bonitorekordet mätte 64 cm.

Niklas Petersson är en av de sportfiskare som tidigare fått uppleva snabbheten och kraften hos en krokad bonito. Den 2 september var han åter på plats på klipporna i närheten av Bua i Halland och spinnfiskade med ett skeddrag. Ett par dagar tidigare hade han landat ett par rejäla fiskar, men i ivern glömde han att mäta och väga dem på kontrollerad våg. Nya tag och minsann..
En 2 850 gram tung och 64 centimeter lång bonito hugger hans drag och kan så småningom glida in i nätmaskorna på håven.

– Efter att Sportfiskarna kontrollerat Niklas våg kunde rekordet godkännas. En härlig fisk som även är en delikat matfisk, kommenterar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

Sportfiskarna gratulerar både de nya rekordinnehavarna till sina respektive storfångster och svenska sportfiskerekord.

Mer information om de nya rekorden och övriga drygt 37 500 storfiskar av alla de slag finns i Sportfiskarnas Storfiskregister på: www.sportfiskarna.se

Pressbilder på rekordfiskarna hittar ni här: Pressbilder

Mer information:
Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare, nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera