Annons

 i Notiser

Under november sattes två nya svenska rekord: en ganska småvuxen art och en rejält storvuxen. Sportfiskarna gratulerar nu de båda rekordhållarna till den officiella titeln ”innehavare av svenskt sportfiskerekord”. 

Hornsimpa
Den 3 november var Sportfiskarnas tidigare storfiskregistrerare Håkan Brugård, från Uppsala, ute på fisketur utanför Väddö och lyckades kroka ett par exemplar av den lilla arten hornsimpa. En av fiskarna vägdes till 404 gram, vilket överträffar den tidigare rekordnoteringen i svenska vatten. Hornsimpan var 30 centimeter lång och fångades och vägdes i enlighet med gällande regler. Vågen kontrollerades vid laboratorium och fångsten godkändes som nytt svenskt rekord.

– Hornsimpan är lite speciell. Den bottenlevande fisken finns faktiskt i både sött och bräckt vatten, vilket inte alla känner till. Håkans fisk var ingen slumpfångst, utan fångades med pirk och räka efter en medveten satsning i ett område där han tidigare fått hornsimpor, berättar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.
 
Om Hornsimpan (Triglopsis quadricornis)
Arten lever både i sött och bräckt vatten. Den finns i några få sjöar och längs Ostkusten, ända upp till Norrbotten. Fisken är ganska småväxt och trivs bäst bottennära på ganska stora djup.

Karp
Karprekordet slås med täta mellanrum. Fiskarna kommer från samma vatten Tegelbruksdammarna i skånska Lomma. Den här gången är det dessutom den nuvarande rekordhållaren Niclas Nilsson från Södra Sandby som putsat sitt eget rekord. 

– Trots att karpen för många mest är känd som en värmeälskande fisk har flera av landets idoga karpmetare stora framgångar långt in på höstkanten och även tidigt på våren, informerar Nicka Hellenberg från Sportfiskarna. 

Sent på hösten, närmare bestämt den 25 november, var det när Niclas metade med boilie och krokade en gigantisk karp. Karpen visade sig vara en känd fisk, som tidigare varit rekord, men nu ätit upp sig ytterligare. Vikten fastställdes till 24 430 gram och längden till 98 cm. Fisken var 93 cm i omkrets. 

Efter kontroll av såväl våg som fångstuppgifter kunde karpen godkännas till nytt svenskt rekord.
Båda rekordinnehavarna gratuleras av Sportfiskarna.

Om karpen (Cyprinus carpio)
Karpen är en av våra största sötvattensfiskar och en mycket uppskattad sportfisk i de svenska vatten där den planterats in.

Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten hittas på www.sportfiskarna.seunder Storfiskregistret. Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller mer än 27 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.

Mer information:
Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare,nicka.hellenberg@sportfiskarna.se, tel. 08-410 80 660

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!