Annons

 i Notiser

Två nya rekordfiskar från svenska vatten

http://www.sportfiskarna.se/img/dot_clear.gif
Under början av juni sattes två nya svenska sportfiskerekord. Den ena är en stor och aggressiv jägare, den andra en mindre doldis i svenska vatten. Kanadaröding och hornsimpa heter arterna, Martin Maripuu och Philip Wermelin heter de nya rekordhållarna. Fiskarna är fångade i Jämtland och Västernorrland.

Så sent som 2009 togs ett nytt rekord på kanadaröding i jämtländska Landsösjön. Men den 1 juni i år var Martin Maripuu, från Umeå, ute efter storfisk i samma sjö. Tillsammans med goda fiskekamrater hade fisketuren planlagts under ett års tid. 
Efter att hans fiskekompis fått en större kanadaröding hade de stora förhoppningar. Och snart högg en tung och stark fisk på Martins trollingfiskade Zalt-vobbler. Efter en hyfsat hård fajt kunde de få fisken i håven. Kanadarödingen vägdes, mättes till 103 centimeter och dokumenterades noga under överinseende av flera vittnen. 

– Det nya rekordet på kanadaröding lyder nu på 12,658 – ungefär 1,2 kilo mer än den förra rekordfisken, säger Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.

Om kanadarödingen kan sägas vara en stor och rovgirig fisk i sötvatten så är den andra rekordfisken på sätt och vis motsatsen; en liten, sällan skådad, fisk fångad i Östersjöns bräckta vatten. 

Philip Wermelin, från Arnäsvall, använde Sveriges nationaldag till en fisketur. Både han och kamraten fick välväxta exemplar av den lilla bottenlevande hornsimpan. I det här fallet betyder det fiskar runt tre decimeter. Philips 31 centimeter långa hornsimpa vägdes på kontrollerad våg till 350 gram och överträffar därmed det gällande rekordet med 20 gram. 

– Det gamla rekordet fångades så sent som förra året, utanför Nynäshamn. Den nya rekordfisken nappade på en vit jigg i Bergöfjärden i Västernorrland, informerar Nicka Hellenberg.


FAKTA
Kanadaröding (Salvelinus namaycuch på latin) är en rovfisk som tidigare planterats in i ett antal svenska (norrländska) sjöar. Ursprungligen är arten från Nordamerika och trivs främst i stora, djupa och kalla sjöar.

Hornsimpa (Triglopsis quadricornis) lever både i sötvatten och Östersjön. Den finns i några få sjöar och längs Ostkusten ända upp till Norrbotten. Fisken är ganska småväxt och trivs bäst bottennära på ganska stora djup. Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten finns under Storfiskregistret. Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller mer än 24 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera