Annons

interfiske-daiwa-p
 i Ettan, Notiser, Salt/Hav

På havet fortsätter skickliga och nyfikna sportfiskare att utforska såväl bråddjupa som grundare områden i jakten på både kända och okända fiskar. Sportfiskarna har nu granskat nya fiskar över gällande rekordvikt och utsett två nya svenska sportfiskerekord på arterna blålånga och mulle.

Blålånga (Molva dypterygia) kallas också birkelånga och är en storvuxen fisk, i många avseenden mycket lik sin något större släkting långan. Under senare år har flera skickliga havsfiskespecialister lyckats lokalisera blålångan ute på de djupa delarna av Skagerrak.
Den 15 augusti befann sig Torbjörn Sandin med fiskekamrater ute i ett område de döpt till ”Klondyke”. De gjorde ett antal spektakulära fångster av olika arter, men mest imponerande blev det när blålångan högg. Djupet under båten var cirka 560 meter och i sedvanlig ordning var tacklen apterade med starkt doftande makrill. Betet släpades fram cirka 545 meter ner över bottnen när Torbjörn fick ett rejält spöböj. Så småningom kunde gänget dra ombord en hela 156 centimeter lång blålånga som hade en omkrets på 60 centimeter. I land vägdes fisken på en krönt våg till hela 14 480 gram.

– I just detta fall saknades foton på fisken mot mätbräda, men eftersom övrig dokumentation av fisken, samt av vägningsproceduren, var mycket noggrant genomförd kunde ändå rekordet godkännas av Sportfiskarnas rekordkommitté. Framför allt beroende på att Torbjörn Sandins blålånga överträffade det gällande rekordet på 11,6 kilo med närmare tre kilo. Denna blålånga var gigantisk och vi har tveklöst ett nytt fantastiskt rekord, konstaterar storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.

En helt ny art i registret – mulle


mullerekord-1-2022-8…Foto: Storfiskregistret / Martin Molander med sin rekordmulle.

På betydligt grundare vatten, väst om Orust gjordes en annan spektakulär fångst av havsfiskespecialisten Martin Molander. På 17 meters djup, den 27 augusti, hade Martin en räka apterad på kroken. En liten, men naggande god, fisk nappar åt sig räkan och upp i båten kommer en mulle (Mullus surmuletus). Den lilla fisken mäter 29 centimeter på längden och 16 i omkrets. På en krönt våg i Fiskebäckskil visar den sig väga 294 gram.

– För nya arter, samt för generellt småväxta arter har vi en minimivikt om 250 gram för storfiskregistrering, så denna gräns passerades ju med marginal när Martin Molander fångade den första mullen som någonsin registrerats, säger Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

Sportfiskarna gratulerar de båda nya rekordinnehavarna till deras fångster och svenska sportfiskerekord.

Sportfiskarnas Storfiskregister har samlat data om Sveriges alla storfiskar sedan 1971.
I dagsläget innehåller detta register över 39 000 stora fiskar av olika arter. Pressbilder på rekordfiskarna finner ni här.

Kontakta storfiskregistreraren Nicka Hellenberg på: nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

mullerekord-2-2022-8…Foto: Storfiskregistret / Mullen har synnerligen coolt utseende och ska enligt uppgift även vara väldigt välsmakande.

Om mulle
Arten mulle (Mullus surmuletus) fångas lite då och då i svenska vatten längs Västkusten ner till Öresund. Annars förekommer den mer rikligt söderut längs Atlantkusten och i både Medelhavet och Svarta havet. Den är känd som ”red mullet” i många länder.

Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera