Annons

 i Press/Reklam

Det färgrika och fascinerande livet under havsytan är en okänd värld för de flesta av oss. Nu finns möjlighet att åtminstone visuellt dyka ner i våra nordiska och tropiska vatten. På torsdag, den 8 januari, öppnar Sveriges största fotoutställning med åttio undervattensbilder – Under vattenytan – på Göteborgs Naturhistoriska Museum.

Det är de göteborgska dykarklubbarna Kraken och Sjökorna, båda anslutna till Svenska Sportdykarförbundet, som står bakom utställningen. Klubbarnas medlemmar har med åren allt mer inriktat sig på undervattensfotografering och flera av dem har varit svenska mästare i undervattensfoto och vunnit både nordiska mästerskap och stora, internationella tävlingar. De fotograferar i både varma och kalla vatten, vilket framgår av de närmast magiska bilderna i utställningen.

En hängiven skara

I Malmska Valen Kök & Kafé visas foton från främst Sverige, Norge och Kanada och en våning upp visas motiv från tropiska vatten, som Indonesien och Röda Havet.

–  Undervattensfoto är en liten gren inom fotografi, säger Kent Forsén dykare, fotograf och en av de som deltar i utställningen med sina bilder. För att kunna ta den här typen av bilder måste du ju först och främst kunna dyka. Dessutom krävs en speciell utrustning; du måste ha ett undervattenshus till kameran. Eftersom ljuset – och därmed också färgerna – försvinner väldigt snabbt ju djupare du dyker, behövs också konstljus, om du inte befinner dig på väldigt grunt vatten.

Med åren har Kents och hans klubbkamraters hängivna intresse för dykning lett till en vilja att visa andra den fantastiska värld som finns under vattenytan. Utställningen är med sina 80 bilder den största i sitt slag som visats i Sverige.

Under vattenytan invigs på Göteborgs naturhistoriska museum torsdagen den 8 januari och pågår till och med 15 mars 2015.

Varmt välkomna!

För frågor och mer information:

Kent Forsén, DK Kraken Göteborg
Tfn: 031-20 94 38
E-post: kent.forsen.mma@telia.com,

Eva Goffe, Göteborgs Naturhistoriska Museum
Mobil: 070-696 56 95
E-post: eva.goffe@vgregion.se

Västarvet är Sveriges största förvaltning för natur- och kulturarv. Genom förebyggande och konsultativa insatser med fokus på kulturmiljö, naturvård, arkeologi, konservering och slöjd bevarar vi natur- och kulturarvet – men bedriver också ett framtidsinriktat utvecklingsarbete i hela Västra Götaland.

Västarvet driver verksamheten på Bohusläns museum, Göteborgs Naturhistoriska museum, Lödöse museum, Forsviks Bruk, Slöjd & Byggnadsvård, Vänersborgs museum och Vitlycke museum. Läs mer om Västarvet påwww.vastarvet.se

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!