Annons

 i Eko/Miljö, Notiser

Det är förmodligen inte alla som känner till att det finns bläckfiskar i våra svenska vatten då de oftast syns till på natten och på större djup, men faktum är att det finns hela 17 olika sorters bläckfiskar i våra vatten! De flesta är små, inte mycket större än några centimeter, medan ett fåtal såsom Jättebläckfisken (Architeuthis dux) kan bli uppemot 12 m lång!

På Havets Hus har vi just nu 3 olika sorters bläckfiskar; Virvelkrake, Rundfenad sepia och Slät Kragsepia. Både Virvelkraken och den Rundfenade sepian har nyligen lagt ägg i akvariet och vi väntar spänt på att dessa ska kläckas. Så vi har just nu lite av en ”babyboom” av bläckfiskar här på havets hus med både vuxna bläckfiskar, bläckfiskar på väg och nykläckta ungar.

Lite fakta om våra Bläckfiskar

Virvelkrake (Eledone cirrhosa) är en av 3 åttaarmade bläckfiskar som finns i våra vatten. Vår Virvelkrake här på Havets Hus är en hona och är nästan 50 cm lång, vilket är maxlängden för denna art. För snart en vecka sedan la hon ägg i en kruka i akvariet som hon nu sitter och vaktar. Exakt när äggen kommer att kläckas vet vi inte ännu, men från studier på denna art vet vi att det kommer att ta minst 3 till 4 månader innan de kläcks.

Slät kragsepia (Rossia macrosoma) är en av våra fyra mindre bläckfiskar i ordningen Sepiolida och den största av dessa med en maxlängd på 18 cm. Vi fick i början på detta år in en sådan här bläckfisk som i april lade ägg i akvariet. Nästan exakt ett halvår senare kläcktes äggen och minst 18 små bläckfiskbebisar simmar nu runt i ett av våra akvarium. Denna födseln är helt unik i Sverige och vi hoppas på att kunna få samtliga till vuxen ålder.

Rundfenad sepia (Sepietta oweniana) är näst minst i släktet Sepiolida och den vanligaste bläckfisken i våra vatten med en maxlängd på 8 cm. Detta är vårt senaste bläckfisk-tillskott i akvariet och även denna har lagt ägg, som vi spänt väntar på att kläckas. Exakt när dessa kommer att kläckas vet vi inte heller, men uppskattningsvis 4–6 månader.

Vad är en bläckfisk?

Bläckfiskar är en klass inom blötdjuren och är därför nära släkt med både musslor och snäckor. Bläckfiskar har funnits i över 500 miljoner år och idag finns det över 800 arter. Bläckfiskar är lite ”utomjordiska” med sina 8 till 10 armar, cirkelformade hjärna, höga intelligens och en förmåga att spruta ut bläck. De är dessutom mycket duktiga på att kamouflera sig och kan ofta skifta både färg och textur för att matcha omgivningen bättre. De använder även färg och textur för att kommunicera med artfränder men även för varningar till andra djur. Vissa bläckfiskar är även självlysande och har något som kallas bioluminiscens, även detta används troligtvis både för kamouflage och kommunikation. Utöver allt detta verkar många bläckfiskar vara exceptionellt intelligenta med imponerande spatial inlärning trots sin korta levnadstid på vanligtvis enbart 1 till 5 år.


Havets Hus i Lysekil AB

Havets Hus är ett havsvattenakvarium som visar och berättar om livet i Västerhavet. Det är ett av Bohusläns populäraste besöksmål med runt 80 000 besökare årligen.

Sportfiskeprylar


Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera