Annons

interfiske-daiwa-p
 i Eko/Miljö, Ettan

Unik filmsatsning på svenska fiskar – Fiskarnas Rike! Nu ska hemligheterna upp till ytan! SVT satsar på naturfilm i svenska vatten och du kommer att få se våra fiskar och vattenvarelser på ett sätt som du aldrig tidigare skådat.

Natur- och dokumentärfilmaren Martin Falklind har under tre år utforskat Sveriges vattenmiljöer tillsammans med sitt filmteam. Resultatet är en unik trilogi som tar med tittaren på en magisk resa genom svenska älvar, sjöar och hav – Fiskarnas Rike. Se trailer här!

I denna relativt okända undervattensvärld möter vi märkliga organismer, finurliga fiskar och vattenlevande fåglar och djur. Vi får också möta forskare, experter och de människor som lever längs och av våra vatten. Fiskarnas Rike är en omtumlande resa, där insikten om att allt vatten hänger ihop blir påtaglig.

Goda exempel ger hopp

Att våra svenska fiskar har det tufft är ingen överdrift. Nästan samtliga svenska vattendrag är utbyggda av vattenkraft, vilket innebär att fiskarnas vandringar till mat- och parningsplatser hindras. Merparten av våra viktiga rovfiskar har trålats bort från haven och många vatten har drabbats av obalans i ekosystemet. Men trilogin Fiskarnas Rike visar att negativa trender går att vända. Och ibland är det faktiskt enklare än vi tror.

– Den blåfenade tonfisken, som nu har kommit tillbaka till svenska västkusten, är ett lysande exempel, säger Martin Falklind.

– Återkomsten av dessa gigantiska fiskar kan ses som ett mirakel, men det är en följd av en serie kloka beslut. Och de besluten hade aldrig tagits, om inte människor hade agerat. Därför hoppas jag att många svenskar kommer känna ett större engagemang, när de får lära känna våra vattenlevande varelser lite bättre.

Slemmiga alger – brist på rovfisk

Även det faktum att ekologi och ekonomi går hand i hand blir tydligt i filmerna. Vi får mängder av ekosystemtjänster av friska vattensystem. Exempelvis hänger den obehagliga algsoppa som vi idag ser i vissa sjöar och längs kusterna, ihop med att vi fiskat bort rovfiskar som torsken.

– Fiskar är oerhört viktiga spelare i vår natur, ja i våra liv. De är mat, de är ekonomi, de fritidssysselsättning och de ger arbete. Men framför allt så utgör de basen i våra nordliga ekosystem, säger Martin Falklind.

Följ med till Fiskarnas Rike!

SVT2, söndag 17 okt, 19.00-20.00

Fiskarnas Rike – Älven

I första avsnittet får vi följa med programledare Martin Falklind på en resa i våra strömmande vatten. Vi möter vandrande fiskar, hotade urtidsdjur och simmande strömstarar – alla beroende av forsande vatten. Huvudrollsinnehavaren i detta avsnitt är laxen, en fisk med superkrafter.

Vi hälsar på i en älvdal där forsarna tystnat. Vi får se hur djur, växter och människor påverkas av storskalig vattenkraft, men vi får också se hur mänskliga insatser bidrar till en bättre framtid för livet längs vattendragen. Hundratals mil av bäckar och åar har återställts i Sverige, merparten av frivilliga insatser.

60 min Del 1 av 3

SVT2, söndag 24 okt, 19.00-20.00

Fiskarnas Rike – Sjön

I andra avsnittet av Fiskarnas Rike kommer programledaren Martin Falklind till våra sjöar. Under näckrosorna bor fiskar och djur vars tillvaro vi vet förvånansvärt lite om. Vi träffar forskare och får stifta bekantskap med Sveriges största insjöfisk, en rovfisk som kan bli tre meter lång. Men det är den glupska gäddan med sina sexhundra tänder som har huvudrollen i detta avsnitt.

Vi får reda på att övergödning och brist på rovfisk hänger ihop och vi får se hur gröna insjöar återställs till de klara bad- och fiskesjöar de en gång var. Vi träffar också insjöfiskare från Mälardalen som visar hur de jobbar med ett hållbart fiske.

60 min Del 2 av 3

SVT2, söndag 31 okt, 19.00-20.00

Fiskarnas Rike – Havet

I tredje delen av Fiskarnas Rike är de svenska haven i fokus. Vi får möta hajar som kan bli upp till tio meter långa och vi får lära känna några av de märkligaste varelserna som lever i våra havsdjup. Programledaren Martin Falklind berättar den fantastiska historien om den blåfenade tonfiskens återkomst till Sverige och han tar reda på var torsken har tagit vägen.

I avsnittet om havet kastas vi mellan oro och hopp. Vi får se stora trålare som fiskar till fodermjölsindustrin och vi får ta del av en framgångsrik fiskförvaltning, där kurvorna för både arbetstillfällen och fisk har vänt uppåt.

60 min Del 3 av 3

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera