Annons

 i Eko/Miljö, Notiser

Ålen har funnits sedan Atlanten bildades – men på några historiska ögonblick har den nästan utrotats. Vi har fått lära oss att det är de som fiskar och äter ålen som bär ansvaret. Men tänk om det finns en annan förklaring till att en av naturens mest gåtfulla varelser är på väg att försvinna?

Ålen föds i Sargassohavet, gör den långa resan mot Europas kuster – för att sen, när tiden är mogen, återvända till Sargasso för att fortplanta sig och dö. Människan vet fortfarande inte varför, eller vad som händer när ålen återvänt hem, eftersom ingen någonsin sett en vuxen ål  i Sargassohavet.

Hoten mot ålen är många. Illegal handel med yngel, tjuvfiske och lagligt fiske. Men gåtorna kring dess liv gör den också svårare att rädda och vetenskapen kämpar än i dag med att besvara frågan:

Varför håller ålen på att dö ut?

I hundratals dagar och nätter ligger några naturfilmare ute för att dokumentera livet i Sveriges sjöar och älvar. De kommer snart att bli vittnen till något som förändrar deras arbete. Bakom taggtråd och förbudsskyltar, i svenska vatten, kämpar ett uråldrigt djur för sin överlevnad.

– Vi har försökt vara professionella och bara ta våra bilder, men som människa blir man mörkrädd när man ser detta. Man döljer var den stora ålslakten är.

“Den sista ålen” publiceras på SVT Play onsdag 20 oktober 06.30. Följ granskningen på www.svt.se/granskning

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera