Annons

 i Mete

Vi har tidigare rapporterat om problematiken med just den svenska rudan och hybridiseringen av denna. Nu har Sportfiskarna valt att lämna det svenska rekordet för just ruda vakant. Så här skriver Sportfiskarna:

Det svenska rekordet på ruda (Carassius carassius) stryks och rekordet vakansförklaras efter att DNA-tester visat att fisken var en hybrid.

Med anledning av att de rudor som analyserats från den gotländska sjön Paviken (inklusive den tidigare/nuvarande rekordrudan) visat sig vara hybrider mellan ruda (Carassius carassius) och silverruda (Carassius gibelio) har Sportfiskarnas har beslutat att tills vidare inte registrera några rudor från Paviken.

Svenska rekordet, som hittills varit Rickard Linderots fisk på 3 070 gram stryks som svenskt rekord och rekordet sätts som vakant, med en minsta vikt om 2 500 gram.
Eftersom Sportfiskarna är mycket måna om att hålla en hög trovärdighet när det gäller svenska rekord har Sportfiskarnas styrelse beslutat att vakansförklara rudarekordet. Framöver kommer särskild vikt att läggas vid granskning av potentiella rekordfiskar av arten ruda.
− Ett nytt rekord svenskt rekord utses alltså så fort en ruda som väger minst 2 500 gram fångats och godkänts, säger Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

Alla rudor som tidigare har registrerats från Paviken finns dock kvar i Sportfiskarnas storfiskregister. Däremot kommer inga nya fångster av ruda från nämnda sjö att registreras tills vidare.

DNA-proverna är utförda av forskare på Södertörns högskola, under ledning av professor Håkan Olsén.  Proverna är insamlade av Nicka Hellenberg och Peter Grahn.

Läs mer på Storfiskbloggen width=20

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera