Annons

 i Eko/Miljö

Det finns forskare som menar att våg och tidvattenkraft kan bli större än vattenkraften i framtiden, en vision som inte ses utan att synas i sömmarna så klart. För givetvis är det så, som det ofta är med elproduktion, att det inte är ett helt problemfritt förfarande att alstra fram den eftertraktade strömmen. Även om både våg och tidvattenkraften framstår som några av de bästa alternativen till många av dagens metoder, så får även dessa komplikationer på miljön i vilken de verkar.

Ett av de största problemen med vågkraften anses vara risken att den, för att fungera effektivt, måste använda många enheter, ungefär som med vindkraften alltså. Med många enheter, energiormar, liggandes på ytan kan givetvis fiske och sjöfart bli vanskligare, men även turismen antas minska eftersom landskapet förändras. Vissa drar paralleller till vindkraften, där det ju ofta blåser häftiga debatter om landskpsförfulande, och turism som sviker.

Tidvattenkraften däremot, kan vara skadliga för fiskar, sälar, dykande sjöfågel etc. som riskerar att träffas av rotorbladen på kraftverket. Det spekuleras också om de ljud som uppstår ligger nära valarnas ljud, och kanske kan förvirra valarna. Det framhålls också som en risk med de båtar som skulle behöva användas i högre utsträckning än idag för att underhålla och bygga kraftverken. Båttypen har en propeller som kan attrahera olika djur, t.ex. säl, som kommer för nära och dras in genom den korkskruvsliknande propellern. Ett 60-tal sälar har påträffats med korkskruvslika skärsår på kroppen, i ett område där dessa båtar används idag.

Forskarna verkar dock optimistiska, och även om det givetvis finns problem, och sannolikt kommer uppstå fler, så är våg och tidvattenkraft gissningsvis en del av framtidens energiproduktion.

Läs mer här -> SR

//Sebastian Wiman +Fisheco

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera