Annons

 i Eko/Miljö, Notiser

Det finns all anledning att titta lite extra på vilken lax ni serverar hemma på Julbordet, i år precis lika viktigt som det varit de senaste åren!

Frysdiskarna är fulla, kyldiskarna är fulla. Färsk eller vakuumförpackad vacker lax. Fisken lyser röd och fin men… är den verkligen ok att äta!

Först av allt, när det gäller svensk fisk från de stora sjöarna och Östersjön finns speciella kostråd. Vissa av våra vilda laxar, även röding och sik, innehåller för höga mängder miljögifter för att man ska kunna konsumera dessa utan restriktioner. Exakt vad som gäller här finns på Konsumentverkets hemsida!

Merparten av den lax vi hittar i handeln både innan och före Jul är odlad norsk lax. Titta alltid på förpackningen vad som anges i det finstilta. Det finns många förpackningar som stoltserar med namnet från någon känd stad på västkusten eller andra svenska referenser men tittar man lite noggrannare upptäcker man att det är just Norsk odlad lax.

Det finns så många skäl till varför man inte ska äta den norska odlade laxen att det är svårt att veta var man ska börja. Men, det räcker gott att veta att den vilda norska laxen har minskat med ca 50 % sedan 1950:talet. Det finns två stora skäl till detta, sjukdom, parasiter och genetisk utarmning, allt detta härrör från odlad lax. Den andra stora faktorn är vattenkraft. Det har även gjorts flera undersökningar som genom åren visat att den odlade laxen innehållit olika ämnen som man inte bör konsumera, allt från etoxikin till antibiotika. Ämnen som odlingsindustrin säger sig ha tagit bort eller minskat. Vad som kan dyka upp i framtiden är det ingen som vet!

Vill man ha ytterligare argument så kan man djupdyka i hur den odlade laxen får sitt foder. Fiskmjöl från sill- strömming med flera arter som trålas i tex Östersjön och i många andra hav är en inte liten del av foder producerat för lax. Vi vet bara från det senaste årets diskussion om de sk. monstertrålarnas framfart i Östersjön hur illa de vilda fiskbestånden kan lida när det ska produceras fiskmjöl!

Vilken lax ska man äta då! Ja, svår fråga. Vildfångad atlantlax är ingen dum idé… men den har ju vattenkraften, odlingsindustrin mfl sakta men säkert sett till att den snart är utrotad. Så, strunta i laxen! Framförallt den norska odlade!

//Jan O FishEco

 

 

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av FishEco (@fisheco)

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera