Annons

 i Vinter

En sen vår och tidig påsk skapar möjlighet till fina utomhusaktiviteter. Många av våra sjöar och skärgårdar har fortfarande isar som lockar till skridskoåkning, fiske och mycket annat. Issäkerhetsrådet vill informera om att skaffa sig extra kunskap om fenomenen; Våris, Snö på isen och förändringar i vattenflödet.

Våris

Vårens isar kräver särskild uppmärksamhet. Nu står solen högt och värmer isen på djupet. En is som är hård och stabil på morgonen, efter en kall natt, kan frampå dagen värmas upp och snabbt förvandlas till en obärig sörja.

På sådan gäller inte de vanliga tumreglerna om hur tjock isen bör vara för att vara säker. En värmeskadad våris kan vara ”hur tjock som helst” utan att för den skull vara bärig. Går man igenom på en sådan is är det mycket svårt att ta sig upp utan hjälp. Isdubbar gör ingen nytta, det går inte att få fäste i sörjan.

Tidiga morgnar, efter kalla nätter, är säkrast men isen förlorar i bärighet allteftersom solen stiger. Rätt kunskap, sällskap och utrustning är ännu viktigare på vårisar. Man måste kunna läsa av skiftningar i isen, hela tiden prova dess bärighet med en ispik eller annat redskap och går man igenom är det viktigt att det finns sällskap som kan hjälpa till med en räddningslina.

Flythjälp i form av flytoverall, flytväst eller en ryggsäck med vattentätt packat ombyte är nödvändigt.

Snö på isen

Snötäckta isar kan vara särskilt förrädiska. Många isar var fortfarande tunna när snön kom. Snö isolerar och hindrar isens tillväxt och döljer dessutom svagheter och försvårar isbedömningen.

Vattenflödet

I år har vi ovanligt höga vattenflöden, på grund av en regnig höst och flera tidiga snösmältningar. Det innebär att de vanliga strömställena i sund, över grund, vid uddar, inlopp, utlopp etc. är extra utsatta och kräver stor uppmärksamhet.

I flera av våra skärgårdar har högtrycksläget medfört ett lågt vattenstånd. Vid väderomslag kommer vattnet att stiga med starka strömmar och underfrätning av isen som följd.

Ytterligare information finns på www.issäkerhet.se eller kontakta:

Jan Insulander, Projektledare Issäkerhetsrådet, 070-594 15 96

Mikael Olausson, Områdesansvarig Säkerhet, Svenska Livräddningssällskapet, 0769-41 14 65, mikael.olausson@sls.a.se

Issäkerhetsrådet vill verka för tryggare vistelser på isar genom information som syftar till ökad iskunskap hos allmänheten. Genom att nyttja de medverkande organisationernas kunskap, resurser och kanaler når vi ut till fler. Därmed ökar vi kunskapen om is och dess möjligheter, samt hur man hanterar risker och olyckor på isen.

Issäkerhetsrdet finansieras av Svenskt Friluftsliv och bestr av fljande organisationer:

Svenska Livräddningssllskapet, Sveriges Snskotergares Riksorganisation(SNOFED), Friluftsfrmjandet, Svenska Sjörddningssllskapet(SSRS), Skridskontet, Sportfiskarna, rnskldsviks kommun och Stockholm Stad.

Tillsammans driver vi informationssajten issäkerhet.se

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera