Annons

 i Vinter

Isläget är just nu mycket osäkert i många delar av landet, särskilt i Mälardalen är vårisarna mycket förrädiska. Sjöräddningssällskapet arbetar aktivt för att informera om issäkerhet och förebygga isolyckor. I helgen testade vi isen utanför Uppsala, och kan konstatera att den verkligen inte bär, trots att den är 15 centimeter tjock. Se vår film här!

Förrädiska vårisar – se filmen på Youtube

I takt med att solen stiger allt högre bryts solens strålar ner i isen istället för att reflekteras på ytan. Is består av vertikala kristaller, och när solstrålarna smälter vattnet som sammanfogar dem tappar isen all sin bärighet. Efter en kall natt kan isen upplevas som mycket stark, men isen kan snabbt tappa styrka under dagen när solen och temperaturen stiger. Försämringen kan gå snabbt, ibland på bara 15 – 20 minuter.

I filmen nedan visar Jonas Ettemo, frivillig sjöräddare vid RS Uppsala och Sjöräddningssällskapets issäkerhetsexpert, hur isen är uppbyggd och hur dålig bärighet den har. Filmen spelades in på en fjärd mellan Uppsala och Bålsta den 18 mars 2017.

 

 

 

Allt fler människor rör sig på våra isar vintertid, och aktiviteter som långfärdsskridsko och pimpelfiske ökar i många delar av landet. Att människor njuter av våra vatten även när isen ligger ser Sjöräddningssällskapet som positivt, men en oroande utveckling är att antalet olyckor ökar. Enligt Svenska Livräddningssällskapet omkom 20 personer i isrelaterade drunkningsolyckor under 2016, jämfört med fyra personer 2015. Det är det högsta antalet på 11 år. Samtliga förolyckade är män och hälften är 70 år eller äldre. 7 av olyckorna skedde i samband med fiske, 6 av olyckor i samband med skridskoåkning. I år har sju personer omkommit i isrelaterade drunkningsolyckor.

– Säkerhet är A och O på isen. Det finns många fällor som lurar i form av försvagade isar, bristfällig utrustning och dåliga förberedelser. Vi brukar prata om KUS: Kunskap, Utbildning och Sällskap, som de viktigaste förberedelserna, säger Jonas Ettemo, frivillig sjöräddare vid RS Uppsala, mångårig skridskoåkare och Sjöräddningssällskapets issäkerhetsexpert.

Sjöräddningssällskapet har också kunnat öka svävarflottan, tack vare donationer. Senast i januari fick RS Strängnäs ett nytillskott i form av Rescue Snow Leopard. I dag har vi 16 svävare placerade över landet, som kan flyttas dit behoven för tillfället är som störst.

– Om olyckan är framme kan det vara skönt att veta att vi finns till hands. Men plurrar man är tiden knapp, så se till att förbättra dina chanser att överleva genom att ha rätt utrustning och sällskap på isen, säger Jonas Ettemo.

Frivillige sjöräddaren Jonas Ettemos säkerhetstips i vinter

  • Sällskap! Ge dig aldrig ut ensam.
  • Ryggsäck. Packad med ombyte i vattentäta påsar och försedd med grenband.
  • Isdubbar. Sätt dem högt och lättåtkomligt.
  • Ispik. Använd den ofta.
  • Vattentätt mobilfodral. För att kunna larma för sig själv och andra.
  • Räddningslina. För att hjälpa andra eller låta andra hjälpa dig.
  • Vindtäta kläder och hjälm. Hockey- eller cykelhjälm går bra.
  • Kunskap. Gå en kurs genom din närmaste långfärdsskridskoklubb.

För mer information om Sjöräddningssällskapets satsning på issäkerhet, filmmaterial och säkerhetstips, se https://www.sjoraddning.se/sjosakerhet/issakerhet

För mer information om issäkerhet, kontakta Jonas Ettemo:  070-445 02 22 eller jonas@skrinnare.se

Sjöräddningssällskapet är en ideell förening som räddar liv till sjöss, helt utan statligt stöd. Vi är 2 100 frivilliga sjöräddare längs den svenska kusten och i de största insjöarna, beredda att rycka ut i alla väder, under årets alla dagar. Vi arbetar även med att förebygga olyckor till sjöss samt att sprida information och kunskap om sjösäkerhet.

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!