Annons

 i Vertikalfiske


Expert nr två i vår serie Spåkulan, dvs om vertikalfisket under 2011 är Håkan Fransson. Håkan med kamrater har ett rykte om sig att vara både skickliga fiskare men också skickliga entreprenörer och utvecklare. Håkan var en av dem första att verkligen anamma det pelagiska fisket efter gös och hur man effektivt arbetar med ekolodet för att nå framgång vid detta fiske…

Så här säger Håkan:

Från Polen kommer ofta intressanta saker kring sportfiske, förmodligen för att polackerna inte alls har samma fisk- och fiskeförutsättningar som vi i Sverige, de måste helt enkelt vara skickliga för att fånga fisk. En ny slags flugjigg Kogut håller på att bli ett stort bete i polen för gös. Det är en  förtyngd trekrok, en blyskalle med en trekrok stickande rätt ut. På detta binds en vinge med flash. Konstruktionen gör att betet alltid hamnar på botten med huvudet först, hår och flash står alltid rätt upp och rör sig hela tiden (se trailern här). Detta bete plockade en kompis till Håkan upp i Polen och det verkar riktigt lovande. Det verkar också vara en riktig fiskmagnet även på abborre.

Vad tror du om utvecklingen av det pelagiska fisket 2011

Helt klart ökar kunskapen generellt om hur man läser sitt ekolod. Denna vetenskap kommer bli mer framträdande inom detta fiske. Folk har en större förståelse och väldigt nyfikna på hur man tolkar information. När detta börjar blomma kommer folk också att få riktigt bra resultat.

Även medvetenheten om hur båtar rör sig och hur man utnyttjar det vid pelagiskt fiske ökar. Med det också  hur man placerar givare för bäst kontroll av ekon vid pelagiskt fiske. Här finns det massor att lära och att utnyttja. Vi har tex börjat söka efter den pelagiska fisken i mycket högre hastigheter än tidigare, även börjat utnyttja bensinmotorn för detta då det är enklare att göra ett snabbt stopp när man hittar intressanta ekon än vad det är med elmotorn.

Folk har varit skeptiska mot pelagiskt fiske, trott att det är något för trollkarlar. Skippa fisk som står riktigt djupt, huggperioderna kommer och då stiger fisken och blir hetare att fiska på. Var noga med att inte släppa tacklet för nära den pelagiska gösen, släpp tacklet kanske 1,5 meter från fisken. Lite tingeltangel på tacklen, plastremsor, pärlor etc kan ibland vara förlösande. Prova dig fram.

– Ett annat tips för 2011 är pelagiskt mete, på vatten där det finns monster gösar. Återigen, stora beten, betesfisk på minst ett halvkilo. Experimentera med riktigt stora betesfiskar, viktigt att dessa inte är för livliga, abborre kan vara ett bra alternativ. Det här kommer att ställa nya krav på tex tacklingen, ett tips är en fritt hängande krok utöver traditionell mun- och ryggkrok.

Stora jiggar, Fin- S, AMS, Stora Shakern mitten av juni till mitten av juli dvs efter leken är alltid bra beten.  

Så, var tror du nästa svenska rekord kommer ifrån?

– Nästa svenska rekord, kan komma från Glan. Stor sjö med mycket gös och bra förutsättningar. Eller kanske något litet helt okänt vatten. 

//Jan O +FishEco

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera