Annons

 i Vertikalfiske

Klockan är 0400 och jag sitter vid datorn, en kopp kaffe vid sidan svalnar till drickbar temp, kollar några mail och skickar upp ett par nyheter på FishEco. Låter det knäppt? Ja, en rätt och riktig iakttagelse. Men, jag har mina skäl, den tidiga morgonen är planerad, tiden ska räcka till att lasta bil, båt och hämta upp min kamrat Jörgen Piontek för en träff med Cecilia Grönberg, Gösdrottning av Storsjön och Prinsessa av Marmafjärden. Fiske ska ske i fina Storsjön i Sandviken och självklart efter gös. 

Ja, Cecilia har verkligen många namn utöver Cecilia. Kanske inte så konstigt. Cecilia är en sportfisketjej som verkligen ger killarna i gamet en match, ibland blir det rena walkovern. Vad vill jag säga egentligen, jo, Cecilia har under en längre tid fiskat så bra att hon blivit smått legendarisk i sina hemtrakter i Gästrikland. Nu har ryktet dessutom nått en bra bit utanför landskapsgränsen. Cecilias skickliga fiske och hängivenhet har t.ex. gett henne en herrans massa Facebookvänner, i skrivande stund 1371 stycken. En skaplig fanclub får man säga…

Nåväl, resan mot Skutskär där Cecilia bor går ganska fort. Efter att vi installerat Cissi i bilen och hennes charmiga lilla hund Bella går fishecomobilen mot Storsjön. Storsjön är inte någon ny bekantskap för mig, jag har njutit av det fina fisket flera gånger förut, och även skrivit om det. Vad som är nytt är att vi idag ska fiska på Västerfjärden. Storsjön är delad på mitten av ett sund och en bro, sjön känns nästan som två olika sjöar just pga. av detta. Mitt fiske har tidigare uteslutande skett i den andra delen av sjön, Körnickafjärden. Att nu få fiska med bästa guiden i Västerfjärden ska bli buskul…. Min utfrågning av Cecilia börjar redan i bilen, kommer själv på att jag kanske måste hejda mig något, dagen är lång och jag vill inte att Cecilia ska tröttna redan innan vi fått båten i sjön. Man vill ju veta allt om både Cecilia, hennes historia, fisket, personliga rekord osv…

Cecilia får en välbehövlig paus från mig när vi sjösätter och vinddraget när vi drar iväg i 25 knop gör det också svårt för mig att ställa frågor. Jag tror egentligen inte att jag behövde vara orolig. Cecilias engagemang i fisket är stort, hennes koncentration när hon snabbt nitar den första vertikalgösen, efter bara någon minuts fiske, är total, trots att vi var mitt inne i mina frågor, snacka om kvinnlig simultankapacitet. Cecilia berättar att fiskeintresset har funnits i blodet sedan barnsben. Nu för tiden sker nästan allt fiske i Dalälven och Storsjön. I Dalälven är Cecilia idag en omtalad expert på att lura de stora gösarna som simmar i t.ex. Marmafjärden. Härifrån kommer också Cecilias största gös, en stadig pjäs på 8300 gram som föll för en bottenmetad mört. Även Ciccis största gädda på 10,1 kommer från Dalälven, en flötestrollad fisk lurade denna. I Storsjön är Cecilia en av vertikalveteranerna. När vi fiskar och snurrar runt på Ciccis gps punkter ringer det ofta i hennes telefon. Det är vänner och bekanta som också är ute på sjön och som undrar hur det går. Vi verkar nästan fånga dubbelt så mycket fisk än de andra. Det måste nu bero på något, eller hur…

Under fisket har vi en härlig och intressant diskussion om allt som rör vertikalfisket. Vi har flera gemensamma nämnare. Ciccis favoritjiggar t.ex. är samma jiggar som jag själv inte kan vara utan. Fin-S, gröna modeller. Shaker i samma färg men även den mörkare Arkansas Shinern. En jigg som kommit lite i glömska är Big Hammern, Cicci fiskar den gärna och i den mindre modellen. Med jämna mellanrum nitar Cicci en fisk, och mitt frågande får ta en paus. I stället skrattar vi gott och njuter av det härliga fisket Storsjön bjuder på. Vi fiskar ganska mitt i fjärden. Här finns ett stort grundområde som är fredat under gösleken. Vi fiskar på Ciccis heta waypoints i detta område som är jättestort. Sjön är så pass bra att den förmodligen håller fisk nästan överallt. Vårt fiske sker på kanter och branter mellan sex- 10 meter och sådana ställer är det gott om på sjön. Det viktiga är som vanligt att man koncentrerar sitt fiske där botten är hård, sten, grus, packad lera, det spelar ingen roll vilket bara det är hårt…

Cicci tycker dock att det är lite trögt idag (vi får 33 gösar på tre personer totalt) och jag påpekar att detta är mer gös än vad vissa får under flera år. Cicci bara skrattar och berättar att hennes rekord är 120 st gösar på en dags fiske… Nåväl, medans vi pratar om mängd och fiskar nämner Cecilia att i stort sett allt hennes fiske sker på c&r basis. Även en så pass bra sjö som Storsjön går att fiska sönder. Vi pratar en stund om just detta och kan konstatera att vi båda alltför ofta stött på så kallade Sportfiskare som hycklande tar upp all fisk de får, struntar i minimimått och regler… Sånt måste bort, det är vi rörande överens om.  

Som jag tidigare berättat är det många som uppmärksammat Cecilias framgångar. Cicci bjuder på en riktigt skön historia om hur hon räddade några killar i en båt med elmotor och ett  batteri som tagit slut för tidigt i en underskattning av Dalälvens starka ström… Det ena ledda till det andra. En av herrarna i båten tillhörde företaget CWC och numera är Cecilia sponsrad av CWC och herrar Trumstedt/ Collin. Bra gjort CWC, att satsa på Cecilia är ingen dum idé. Det kan undertecknad intyga. Dags att summera en hel dags fiske på Storsjön med ers majestät Cecilia, att hon är en gösdrottning råder det inga tvivel om. En ödmjuk monark med fiskens väl för ögonen och en ruskig begåvning med spö och rulle.

Jag vill tillbaka, sitter nu o kollar huspriser, hmmm Sandviken, Storsjön, strandtomt, två våningar, fiskerätt! Jag tar det! Ropar till hustrun, Älskling vi ska flytta! 

//Jan O +FishEco

Cecilias bästa tips.

– Inte för stora rörelser.

– Lätta jigghuvuden, så lätta som
  möjligt 15-17 om djupet tillåter.

– Tät bottenkontakt.

– Så tunn lina som möjligt, gärna stum
  0,10 mm.

– Hård botten.

– Shaker och Fin-S, starka färger  som tex grönt. 

Fakta Storsjön

Storsjön, Gästriklands största sjö, till större delen belägen inom Sandvikens kommun (den östligaste delen av sjön ligger inom Gävle kommun).  Sjön är lätt humusfärgad, mot te hållet. Enligt uppgift är maxdjupet ca 15 meter, medeldjupet ca2-5 meter.

Ramp för besökande finns i Årsunda, längst ner på Sjöviksvägen (Klicka här för karta). Se till att betala de 20 kr som det kostar, det är en bra sak att göra som gäst.

Fiskekort köps på bensinmacken i Årsunda. Mer info på Storsjöns FVO här 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!