EU-kommissionen meddelade idag att EU:s flaggskepp när det gäller att skydda naturen, art-och habitatdirektivet och fågeldirektivet, kommer att vara kvar. Lagarna ger ett grundläggande skydd för mer än 1 400 hotade arter och en miljon kvadratkilometer värdefull natur.
Direktiven förblir relevanta och ändamålsenliga, enligt miljökommissionär Karmenu Vella.
– Ett glädjande beslut och en viktig seger för miljön och naturen i hela Europa. Det har varit ett stort engagemang bland allmänheten och vi välkomnar beslutet. Nu hoppas vi att EU samlar sig och genomför lagarna på ett effektivt sätt. Det känns såklart extra bra att EU inte gör sig av med de verktyg som hjälpt till att bevara fantastisk natur som Bialowieza i Polen, Donana i Spanienoch en mängd fantastiska arter, säger Lovisa Hagberg, miljöpolicyansvarig på WWF, som är på FN-mötet om biologisk mångfald i Cancún i Mexiko (COP13).
Under flera års tid har EU-direktiven debatterats och krav har rests från en del medlemsländer på att de ska rivas upp. Men protesterna växte från forskare, allmänheten, näringsliv, Europaparlamentet och nationella regeringar.
Fler än en halv miljon EU-medborgare som deltog i kommissionens öppna konsultation ville bevara direktiven. Flera miljöorganisationer drev kampanjen Keep Nature Alive. EU-parlamentet röstade i februari att naturskyddet skulle förbli oförändrat och nu har alltså även EU-kommissionen gått på samma linje.
För frågor, kontakta:
Lovisa Hagberg, miljöpolicyrådgivare WWF,+46 70-584 15 81 (deltar på FN-möte om biologisk mångfald i Mexiko fram till 17 dec)
lovisa.hagberg@wwf.se
Marie von Zeipel, pressekreterare WWF, 070-629 1077
Presselefon: 08-546 575 00, e-post: press@wwf.se
Världsnaturfonden WWF är med sina närmare fem miljoner supportrar en av världens ledande ideella miljö- och naturvårdsorganisationer. WWF arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer och bygga en framtid där människor lever i harmoni med naturen genom att: – bevara världens biologiska mångfald – verka för att förnybara naturresurser används på ett hållbart sätt – minska föroreningar och ohållbar konsumtion. För mer information: www.wwf.se