Annons

 i Eko/Miljö

Fredag 29 april informerade Älvräddarna och WWF ett antal kommunpolitiker om organisationernas syn på ett planerat småskaligt vattenkraftverk vid Forsby i Svartån.

Lennart Gladh från WWF Världsnaturfonden och Christer Borg från Älvräddarnas Samorganisation bjöd in politiker från Västerås stad till träffen som hölls hos en närboende till det tänkta kraftverket. Kommunalråden Staffan Jansson (S), Magnus Edström (MP), Carin Lidman (S) och Lars Kallsäby (C), samt oppositionsråden Anna Hård af Segerstad (M) och Anna Maria Romlid (V) deltog, samt politiska sekreterare från andra partier.

I Norrköping, Uppsala och Eskilstuna har kommunerna gjort åtgärder för att fisk ska kunna vandra, och både WWF och Älvräddarna menar att det är dags att Västerås förverkligar planerna på fiskvägar vid Turbinbron och Falkenbergska kvarnen. Men bygget av ett nytt vattenkraftverk skulle förstöra förutsättningarna för en restaurering, eftersom strömsträckan i Forsby är det enda riktigt bra lekområdet för den rödlistade fisken asp.

– Ja, ett vattendrag utan vatten är givetvis en miljökatastrof. Planerna för kraftverket innebär att sista kvarvarande forssträckan i Svartån endast får en liten bråkdel av vattnet som den ska ha naturligt, den absoluta merparten ska ledas i en stor tub till kraftverket, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarnas Samorganisation.

I handlingarna för kraftverksplanerna skriver man att en fiskväg ska möjliggöra att fisken kommer vidare i systemet, och att det ska kompensera den förstörda strömsträckan i Forsby som blir fallet om planerna får godkänt i domstolen.

–Problemet är att det inte finns några miljöer uppströms Forsby, vid Skultuna är det torrt i naturfåran de flesta dagarna på året, och andra delar av Svartån är inte lämpliga menar Lennart Gladh, sötvattenexpert på WWF.

Både WWF och Älvräddarna anser att småskalig vattenkraft inte kan motiveras som förnybar energikälla, eftersom den negativa påverkan på miljön alltid är större än den mycket lilla elproduktionen från de små vattenkraftverken. Det planerade kraftverket i Forsby, som ska drivas av en privatperson, ger el motsvarande ett tredjedels vindkraftverk, eller mindre än en tusendel av Västerås invånares elkonsumtion under ett år. Föredragen filmades och kommer inom kort att vara tillgängliga på Youtube för alla som är intresserade av ett levande Svartån. 
Kontaktuppgifter:

Christer Borg, ordförande Älvräddarnas Samorganisation: 0706-84 74 31
christer.borg@alvraddarna.se
www.alvraddarna.se&nbsp

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!