En nyhet i WWFs fiskguide i år är att västkusträkan får grönt ljus. Hela det svenska räkfisket är nu MSC-certifierat. Däremot mår Östersjötorsken sämre och hamnar återigen på gult och rött ljus.
Guiden tar upp ett 60-tal av våra vanligaste matfiskar. I år går sex av tio arter att hitta på grönt ljus, inklusive miljömärkta fiskar och skaldjur.
Efter att nordhavsräkan under två år haft rött ljus i WWFs fiskguide syns nu en ljusning. Hela det svenska räkfisket av Nordhavsräka i Västerhavet har MSC-certifierats. Ett 60-tal båtar fiskar nu mer hållbart med krav på godkända fiskeredskap och tydlig spårbarhet av fångsterna.
– Det är glädjande att västkusträkan får grönt ljus. Vi kan nu njuta av västerhavets delikatess igen med gott samvete. MSC-certifieringen är ett positivt steg i rätt riktning mot ett hållbart räkfiske och tydlig spårbarhet från hav till bord, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.
Däremot ser det betydligt mörkare ut för Östersjötorsken. Inom loppet av 14 år – sedan WWFs första fiskguide kom ut 2002 – har den gått från rött till grönt ljus och är nu tyvärr tillbaka på rött igen. Östersjötorsken är liten och mager och forskarna vet inte riktigt varför. Torsk från Barents hav som länge varit välmående och legat på grönt ljus hamnar i år på gult ljus. Orsaken är bland annat sämre tillväxt.
Andra nyheter är att lax fångad med laxfällor i Östersjön går från rött till gult ljus. Vildfångad Alaskalax som är en ny art i fiskguiden 2016 ligger på grönt ljus. Norskt fiske av nordhavsräka i Skagerrak och Norska rännan ligger på gult ljus (rött ljus 2015) efter skärpt myndighetskontroll.
Rödtunga från Island går från rött till gult ljus. Svenskt fiske av rödtunga ligger kvar på rött ljus. Gulfenad linfångad tonfisk går från grönt ljus 2015 till gult ljus i årets fiskguide 2016.
– Fiskguiden är ett viktigt verktyg för att göra mer miljövänliga och hållbara inköp av fisk och skaldjur. Både konsumenter, fiskbranschen och restaurangerna har stor makt att påverka. Vi rekommenderar alla att köpa produkter märkta med MSC (Marine Stewardship Council), ASC (Aquaculture Stewardship Council) eller KRAV, säger Inger Melander, sakkunnig fiske och marknad på WWF.
I år ger WWF en extra uppmaning till restaurangerna att satsa på spårbarhet.
– I dagsläget är det få restauranger och fiskdiskar som är certifierade. Nu är det dags att lägga in en extra växel. Utvecklingen måste snabbas på så att vi kan säkra och bevara fiskbestånden för framtida generationer, avslutar Inger Melander.
BAKGRUND:
Fiskguiden 2016 ges nu ut för tionde gången sedan starten 2002. De är en del av WWFs arbete för att värna hållbara marina ekosystem och stoppa utfiskningen. Arbetet koordineras av WWF i 18 länder och konsumentguiderna ges ut på ett 15-tal språk.
Fakta: Räkan (Pandalus borealis) fångas året om med trålar som har sorteringsgaller och separerar bifångsten från räkorna. Runt 60 båtar fiskar på bestånd i Skagerrak, Kattegatt och Norska rännan. WWF rekommenderar köp av fisk och skaldjur märkta med MSC, ASC och KRAV. De är nationellt och internationellt erkända organisationer och arbetar med tydlig spårbarhet och granskas av oberoende certifieringsorgan.
FAKTA:
Vad är det som avgör om fisken får grönt, gult eller rött ljus?
WWF bedömer de vildfångade arterna efter tre kriterier:
– hur bestånden mår
– om kontrollen och förvaltningen är hållbar
– fiskets effekter på ekosystemet
För odlade arter bedöms fodrets ursprung och odlingens påverkan på omgivande miljö.
I botten ligger rekommendationer från Internationella havsforskningsrådet, ICES, artstatus enligt Artdatabanken och Internationella havsforskningsrådet. Det är framför allt Havs- och vattenmyndigheten och Sveriges Lantbruksuniversitet som står för datainsamlingen i Sverige.
För frågor, kontakta:
Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF, 0705-654 515
Inger Melander, sakkunnig fiske och marknad, 072-561 17 40
Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77, marie.vonzeipel@wwf.se
Ps, du har väl inte missat senaste numret av +MagazineFishEco
Läs på dator eller tele här -> +MagazineFishEco