I sviterna efter Uppdrag Gransknings program om laxen, dioxinet och laxens svårt utsatta postion har försäljningen av Östersjölax minskat dramatisk. En mycket sund reaktion från allmänheten kan nog tyckas.
Dock, föga förvånande har yrkefiskares egen analys av lax från Östersjön innehållande dioxin visat sig vara positivt på sådant sätt att man hävdar att laxen är ofarlig. Så här säger yreksfiskaren Mats Innala till NSD:
– Analysen visade att de ligger långt under gränsvärdena. Det var inte en enda fisk som låg i närheten av gå över värdet, säger Mats Innala, yrkesfiskare
– Vi måste gå vidare med det här, få förbuden hävda och komma igång med försäljningen igen. Det har blivit våldsamt problematiskt för oss fiskare. Dessutom måste vi få ut att det här faktiskt är bra fisk, eller framför allt ren och säker fisk, säger Mats Innala.
Livsmedelsverkets kommentar är tydlig, ingen förändring i kostråd eller annat är aktuellt och man är även skeptisk till hur yrkesfisket har genomfört sin undersökning Så här säger Halldin Ankarberg på Livsmedelsverket…
– För Sverige spelar det ingen roll, vi har redan ett undantag från gränsvärdena så vi kommer inte göra någonting i den frågan. När det gäller kostråden kommer inte de heller att förändras. De har vi haft ända sen åttiotalet. Gränsvärdena är väldigt högt satta så även om det skulle visa sig att laxen ligger väldigt lågt så är det fortfarande farligt att äta mycket fisk från Östersjön. Det är den ackumulerade effekten som räknas, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket
//Jan O +FishEco