Annons

 i Notiser, Vinter

Artonkilosgäddan – Att väga en fisk fel är inte svårt! I våra nördkretsar har nyheten om en gädda på över arton kilo med den osannolika längden på bara 108 cm engagerat på Internet i en veckas tid. Förhållandena mellan vikt och längd är inte möjliga.

Lokaltidningen Skillingaryd.nu är ursprungskällan till nyheten och har sannolikt blivit en svensk “viral” nyhet för sajten. Nyheten möttes självklart med stor skepsis av sportfiskare runt om och många har hört av sig till tidningen för att uttrycka sitt tvivel vilket medfört att Skillingaryd.nu undersökt “fakta” ännu en gång. Det gick till genom att en reporter åkte hem till fångstmannen som bekräftade vikten på gäddan men även berättade att fisken var 108 cm lång vilket inte framgått tidigare. Här klämtar varningsklockorna hejvilt! Att be den ifrågasatta källan bekräfta det ifrågasatta är kanske inte den bästa sortens undersökande journalistik, ett samtal till tex vårt förbund Sportfiskarna hade omedelbart styrkt orimligheten i uppgifterna.

Är detta en stor sak att diskutera och debattera? Ja av flera olika skäl, en gädda på drygt arton kilo är en fisk som vi ser oerhört sällan och ska självklart hyllas men också självklart av samma skäl granskas. Felmätningar sker ofta men basuneras då sällan ut av media som i detta fall. Det är sannolikt att fisken helt enkelt vägts helt korrekt men mot vågens pundskala, då stämmer det mesta. Räknar man om till kilo har vi en fin gädda på drygt åtta kilo och 108 cm. Fultonfaktor stämmer och bilderna som publicerats stöder dessa två mått, dom stämmer i relation till varandra.

Vad som talar för att fångstmannen gjorde det här ganska vanliga misstaget är också själva typen av våg som använts,. På en av poseringsbilderna (se här) kan man se, otydligt men ändå sannolikt, en ganska vanlig modell av våg som finns i handeln för olika ändamål som tex vägning av bagage. Den här typen av våg har just pund som den tydligaste prioriterade mätskalan. Det är inte alltför svårt att anta att i stundens hetta lästes vågen fel helt enkelt.

Alla fiskenyheter direkt till din mail? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar
Comments
  • Urban

    Den vågen på bilden är totalt kass.
    Vi i hubo-långsjön har testat många och den visar + – 1kg med en 5 kilos vikt. Alltså en fisk på 5 kilo kan väga 4 på en våg och 6 på en annan

Kommentera