Annons

interfiske-daiwa-p
 i Notiser, Press/Reklam

Att bära kniv kan vara straffbart även för sportfiskare! Nyligen uppmärksammades en händelse där en 81:årig man blev av med sin fickkniv av mindre modell efter en bilvisitation av väktare när han skulle åka färja till Gotland.

Knivlagen är tydligt. “Det är förbjudet att ha knivar, stick- och skärvapen eller andra farliga föremål på allmän plats, inom skolområde eller i fordon på allmän plats”. Det finns undantag i lagen för tex hantverkare.

Sannolikt finns det ganska många “vanliga” sportfiskare, jägare och andra outdoormänniskor som smått slentrianmässigt permanent har en kniv i bilen. Även det är straffbart om du inte kan påvisa att du är på väg till tex. fiske, jakt eller vandring. Även om det kan tyckas vara självklart för många att en kniv tillhör vad som kan vara bra att ha i bilen för att tex skära loss ett säkerhetsbälte vid en olycka eller bara “bra att ha” verktyg, exemplen kan göras många.

För sportfiskare som vill åka på just sportfiskeresa med färjor från svenska hamnar till tex Gotland, Rügen eller Danmark finns all anledning att ta knivlagen på allvar. Det är en god idé att kontrollera rederiets policy kring hur knivar ska förvaras om det tas med på resan. Det räcker sannolikt inte med lämna dom i bilen eller i handbagage.

För bilburna sportfiskare som reser till Danmark finns skäl att ha ytterligare koll på sina knivar om dessa tas med på resan. Från den 1 juli blir det hårdare tag. Då gäller dryga böter och upp till 40 dagars fängelse om kniv medförs på allmänna platser. Händer upprepade gånger enligt Jakt & Jägare!

Alla fiskenyheter direkt till din mail? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Sportfiskeprylar

 

<

Alla fiskenyheter direkt till din mail? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Sportfiskeprylar

 

<

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar
Showing 3 comments
  • Christian

    Hej, förstår inte poängen med att inte få ha kniv när jag fiskar?

    Detta är som att inte jägarna får ha ammunition när dom jagar, hur går det ihop?

  • Stefan Jakobsson

    Vad gäller för husbilsförare? Med kockknivar etc. i lådorna i pentryt. Lätt åtkomliga om det är integrerad förarhytt. Kommer färjepersonalen att beslagta alla de knivarna?

    Jakt och fiskeintresserad campare.

pingbacks / trackbacks

Kommentera