Annons

interfiske-daiwa-p
 i Eko/Miljö, Notiser

Bekräftad kräftpest i Skellefteälven! Analysen av de kräftor som hittats döda i Skellefteälven har idag bekräftat att de har drabbats av kräftpest. Restriktioner kommer nu att införas gällande vattnet.

I slutet av förra veckan väcktes misstankar om kräftpest i Skellefteälven efter att man funnit flera döda kräftor i vattnet.

Kräftorna skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för analys och där kunde man konstatera att det rörde sig om kräftpest.

– Nästa steg är nu att Länsstyrelsen, i dialog med kommunen, kommer att avgränsa vilket område detta gäller och förklara vattnet som pestsmittat. Då kommer även vissa restriktioner att införas, som till exempel hur fisket får bedrivas och hur båtar får flyttas, säger Tony Söderlund, fiskerikonsult, Skellefteå kommun.

Redan nu har Länsstyrelsen meddelat att man inom det smittade området inte får:

  • Fånga kräftor.
  • Saluhålla, sälja, köpa eller transportera okokta kräftor.
  • Använda fisk som betesfisk i ett annat vatten än det där den fångats.

Fiskeredskap, båtar, maskiner eller andra föremål som har använts i ett vatten inom ett område som har förklarats kräftpestsmittat får inte transporteras till någon annan sjö eller något annat vattendrag inom området eller föras ut ur området utan föregående desinfektering.

För mer information, kontakta:

Tony Söderlund, fiskerikonsulent, 070–270 08 10

Sportfiskeprylar

 

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar
Showing 1 comments
pingbacks / trackbacks

Kommentera