Annons

interfiske-daiwa-p
 i Eko/Miljö, Notiser

Därför ska vi betala för vårt sportfiske! I efterdyningarna av nyheten att ett känt webbhandelsföretag och fiskefilmare polisanmälts av inte mindre än fyra fiskevårdsområden för tjuvfiske har diskussionen på sociala medier stormat.

Något förvånande finns det människor som hävdar att tjuvfiske inte är något att bry sig om, det är tydligt att kunskapen hos dessa kring varför vi betalar för fiske är låg och stundtals obefintlig.

Det finns ingen ”rätt” till fiske på vatten med vattenägare, det finns dock möjlighet till fiske i de fall fiske upplåts via avgift eller i vissa fall gratis till allmänheten. I Sverige är vi extremt lyckligt lottade när det gäller dessa enorma mängder vatten som vi faktiskt har möjlighet att fiska på, mot en avgift. Det saknar nästan helt motstycke i hela världen!

Vad händer då med dessa pengar som fiskekorten genererar? Runt hela Sverige och kanske speciellt i norra Sverige, investeras dessa pengar tillsammans med stora summor av våra gemensamma skattemedel i fiskevård, utsättning av fisk, återställande av vatten som skadats av tex flottning eller vattenkraft och många andra projekt som syftar till en enda sak, bättre och hälsosamma fiskbestånd i våra sjöar, åar och älvar. Pengarna räcker egentligen aldrig riktigt till, behoven är större än vad som idag investeras i att vårda våra vatten, det är ett faktum.

Är man professionella sportfiskare med sitt levebröd från sportfiske och med stor medial närvaro och uppmärksamhet är det här extra viktigt.

Jessica Dolk, biolog som arbetar på Sportfiskarna som projektledare inom fiskevård bland annat i Jämtland är rent bedrövad över inställningen till tjuvfiske. Så här säger Jessica:

– Vi lever i ett helt fantastiskt land med stora enskilda fiskevatten med fiskerättsägare som upplåter fiske till oss andra. Det här kan vi inte ta för givet. Tjuvfiske är verkligen att förstöra för oss andra som aktivt arbetar med fiskevårdsåtgärder och förvaltning, att förbättra och återställa lekbottnar och annat. Man kan faktiskt säga att man ”trampar” på oss. Det är inte ok!

– Man ska veta att systemet med fiskekort är ”skört”, det finns ingen rätt att köpa fiskekort, bara möjlighet. Ett fiskevårdsområde eller en enskild vattenägare kan på kort varsel helt enkelt sluta sälja fiskekort, den rätten finns. Det drabbar alla som vill fiska. Vill man inte vara med och betala för förvaltningen av våra vatten, då ska man heller inte fiska…

Sportfiskeprylar

 

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar
Showing 3 comments
  • Torbjörn Jonsson

    Självklart ska vi betala, har man utrustning för stora pengar , vilket ofta är fallet. Är ofta kortkostnaden det lilla i sammanhanget. Så betala ! Nästan alltid går pengarna tillbaka till fiskevattnet.

  • Per Holmquist

    Inför ett riksfiskekort, jämför med jaktkort där den som vill jaga, att den som vill fiska i ett fiskevårdsområde är ju en helt annan sak.
    Här kan ju pengar användas till fiskevårdande åtgärder.ex passage förbi fosillfri vattenkraft.

pingbacks / trackbacks

Kommentera