Annons

 i Eko/Miljö, Ettan, Notiser

När Robin Kanthe med vänner hittade hajkadaver i en västkusthamn tog dom fram dykutrustning och kameror. Vad dom hittade är inget annat än en stor miljöskandal! Döda fredade hajar och rockor i mängder!

Så här berättar Robin själv:

– Sverige, landet som klappar sig på axeln över att vara ett land i framkant när det kommer till miljöfrågor och djurskydd. Men knappt behöver man dyka under ytan för att se hur det egentligen ligger till. Detta är en typisk svensk fiskehamn på västkusten där den lokala fiskebåten lägger an, en båt med bra rykte hos lokalbefolkningen då de säljer fisken som fångas på plats i hamnen, en lokal fiskeindustri som ses som något bra och relativt miljövänligt.

När vi, några ungdomar som brinner för levande fiskbestånd och livet i havet i allmänhet, ser några döda hajar och rockor ligga på bottnen så bestämde vi oss för att titta närmare på saken. Sagt och gjort, fram med snorkelprylar och undervattenskameror och fyfan vilken shock vi får när det ligger högar av döda pigghajar, klorockor och knaggrockor på bottnen.

Uppskattningsvis fanns det 60 hajar och 20 rockor där nere i mörkret (ej räknat med mer äldre och ruttnande individer). Detta är arter som alla tre är utrotningshotade och fredade i svenska vatten…

Är det såhär vi vill att dessa fantastiska djur ska behandlas trots sin hotstatus? När fisken fångas med trål skadas de illa och går en mycket plågsam död till mötes. Då dessa tre broskfiskarter är fredade dumpas de tillbaka i havet för att ligga och ruttna. Några av hajarna rörde fortfarande på sig och försökte syresätta sig själva men var okapabla till att simma. Detta påvisar hur länge de lider med tanke på att de fångades någon gång innan lunchtid samma dag.

Våra fiskeriregler måste gjutas om i grunden för miljön och djurens skull om vi ska kunna fortsätta fånga fisk i framtiden. Tragisk död, lidande och förstörda bottnar är det vi får som bonus av den effektiva bottentrålningen.

Upptäckten gjorden av Gustav Nyström Erik Siemers Emanuel Nordin Viktor Aron Jonatan Andersson

Sportfiskeprylar

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar
Showing 3 comments
pingbacks / trackbacks

Kommentera