Annons

 i Eko/Miljö

Så gott som alla svenskar tycker att det är viktigt med friska hav. Över 70 procent vill dessutom att mataffärerna erbjuder hållbart fångade fiskar och skaldjur*. Att välja miljömärkt fisk gör skillnad under ytan. Det visar en ny rapport, Global Impact, från miljöorganisationen MSC, Marine Stewardship Council.

Idag känner nästan varannan svensk till att det finns ett miljömärke för fisk. Nu vill MSC ytterligare öka kunskapen kring miljömärket och gör en stor informationssatsning i skolor och mot konsumenter för att berätta om hur man kan bidra till hållbart fiske genom att välja miljömärkt fisk.

 – Vill vi att fisken ska finnas kvar på menyn i morgon är det viktigt att fler väljer MSC-märkt fisk idag. Alltså måste vi hitta nya vägar för att öka kunskapen om hållbar fisk, säger Minna Epps, verksamhetschef för MSC i Skandinavien och Östersjöområdet.

Rapport visar förbättringar under ytan

Redan idag har de MSC-certifierade fiskeflottorna bidragit till betydelsefulla förbättringar i det marina ekosystemet. Färska siffror från rapporten Global Impact visar att MSC gör stor skillnad under ytan.

 Exempelvis har sillbestånden i Nordsjön vuxit med 15 procent sedan fisket certifierades. Bestånden av hoki utanför Nya Zeeland har fördubblats och antalet sjöfåglar som fastnar i näten har minskat med 90 procent. MSC har även haft betydelse för hajar, som hotats i samband med fiske av tonfisk på Fiji. Genom att yrkesfiskarna har förbättrat sina fångstredskap och avstår från fiske på djupt vatten klarar sig fler hajar från att bli oönskad bifångst.

 – Rapporten visar att konsumenternas val av MSC-märkta produkter har stor betydelse. De MSC-certifierade bestånden blir livskraftiga, vi får bättre kontroll och förvaltning av yrkesfisken samtidigt som oönskad bifångst och hot mot särskilda arter minskar, förklarar Minna Epps.

Konsumenters val ger haven hopp

Konsumenterna behövs som påtryckare för att få fler certifierade fisken. Efterfrågan av miljömärket gör att utbudet ökar och i höstas fick vi äntligen se MSC-certifierad tonfisk på burk i de svenska butikerna. Lagom till nyår dök för första gången MSC-märkt hummer upp i butikernas frysdiskar. 

*Siffror från MSC:s konsumentundersökning från 2014:www.msc.org/dokument/informationsmaterial/konsumentundersokning

Rapporten Global Impact finns här: www.msc.org/msc-paverkar/global-paverkan

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!