Annons

 i Eko/Miljö, Notiser

Hur mycket lax fångas av industritrålarna? Svaret är enkelt, ingen vet med säkerhet! Det industrifiske som sker i Östersjön idag är på tok för dåligt kontrollerat. Vad som blir allt viktigare med sviktande fiskbestånd är att kunna kontrollera vilka arter och hur mycket av dessa som verkligen fångas!

Om en trålare bordas för inspektion av Kustbevakning eller HaV har dom egentligen ingen möjlighet att avgöra hur stor fångsten i båten är fördelat på arter. Det finns en stor farhåga att mörkertalet kring vild lax i sill, skarpsill och strömmingslasterna är betydande. Att trålfisket felrapporterar arter sedan tidigare vet vi, det har dokumenterats men när det gäller speciellt lax har vi inten aning om hur många som trålas som bifångst. För att skydda fiskebestånden måste vi ha mer kunskap kring dessa frågor!

Sedan några år används en metod som kallas för eDNA när forskare och andra vill kunna avgöra vilka arter som förekommer i ett vattendrag.

Metoden är fascinerande, för att inte säga revolutionerande, och i korthet kan man säga att prover från vatten, luft eller jord samlas in. Från dessa prover analyseras den DNA som finns i respektive prov och här kan man då urskilja vilka arter som representeras i proverna.

I framtiden är det sannolikt att man kan förfina den här tekniken, forskning pågår, och då får vi plötsligt helt nya möjligheter till kunskap och övervakning av vår natur och inte nog med det.

Det är tyvärr så att idag kan man bara grovt avgöra vilka arter och i vilken fördelning som finns i en fiskebåts förvaringstankar. När Kustbevakningen utför sitt uppdrag att kontrollera yrkesfisket till sjöss har dom egentligen inga medel eller någon tillförlitlig teknik att göra så. Med en framtida mer utvecklad eDNAteknik är det sannolikt att vi kan få ett slut på yrkesfiskets felrapportering av fångade arter och, mycket viktigt, även kunna avgöra storlek och arter i yrkesfiskets bifångster.

Det är idag i stort sett omöjligt att avgöra hur mycket lax trålfisket fångar i Östersjön som bifångst. Ett värsta scenario beskrivet i en rapport från 2011 gjord av Baltic Salmon and Trout Assessment Working Group där det talades om att det kan röra sig om så många som 200 000 laxar per år, en svindlande siffra om det stämmer!

Det är naturligtvis oacceptabelt att bara kunna spekulera kring bifångster och fördelning av arter inom yrkesfisket, både globalt och här hemma. Detta i tider när laxen, sillen och strömmingen i Östersjön är under hot både från yrkesfiske och politiker som nonchalerar problemen.

Alla fiskenyheter direkt till din mail? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Följ FishEco på Instagram här!

Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar
Showing 4 comments
  • Biologen

    Att dammsuga all fisk ur havet, visar på den respektlöshet mot den balans naturen behöver. De flytande Fisk industrier som skadedjuret Homosapiens tömmer havet utan samvete. Inte särskillt begåvat precis, men blir inte förvånad. Har man ingen hjärna finns det ju inga problem.

  • Rolf Nilsson

    Rätt lätt att kolla bifångst på industri trålare bara att se till att kontrollera ombord när tankar fylls från trålen vad jag vet finns det separerargaller eller liknande så större fiskar kan tas bort,om ej finns är det en enkel sak att sätta dit…kontroll personer kan väl inte hindras för att medfölja….finns naturligtvis även frysar ombord på dessa TANKBÅTAR!! Där tex lax kan förvaras mm..Skriver inte fiskebåt eftersom de som har dessa båtar är så långt från detta yrke man kan vara även om de uppger sig vara fiskare! Många av dem säger också att det är GUD som ger dem rätten att bara köra på! Men naturligtvis är det de vanliga vinst o penga begäret när man blir stor på det….kommer ihåg på 80talet när själv var kust fiskare o man gav tillåtelse till ett PROVFISKE av industrifiske Östersjön,nu pågår det tydligen ännu….och 95% av allt kustfiske är borta….SÅ GÅR DET när gud o kapitalet får bestämma!!!

  • Anders Ekholm

    Vid forskningsfiske med samma teknik som det industriella trålvisket, fick man betydligt fler av arter som lax, havsöring och torsk, än vad som angavs av industrifisket.
    Den sill och främst strömming går huvudsakligen till Danmark för tillverkning av föda till främst Norges laxodlingar.
    Sluta köp odlad lax

  • Bernt geust

    Har en kusin som hade strömmingstrålare som berättade att vissa årstider kom väldigt mycket laxsmolt med i fångsten’smolten söker skydd i strömmingsstimmen från rovfiskar.har myndigheter ingen kontroll i verkligheten utan bara på pappret så blir det så här

Kommentera