Annons

 i Notiser

Så minns jag Lennart Borgström!

Nåddes torsdag morgon av beskedet att Lennart Borgström gått bort. Fick en klump i magen. Så sent som onsdagsmorgon fick jag ett meddelande av Lennart som jag hade kontakt med i stort sett varje dag sedan många år tillbaka. Lennart blev 88 år och dog i sitt hem.

Första gången jag träffade Lennart var när han bjöd in mig till ABU-stugan strax utanför Svängsta. Vi fångade både lax och havsöring i fagra Mörrumsån. Lyssnande på Lennarts berättelser om sportfiske och ABU. Lennart var en mästare på att berätta, entusiasmera andra och verkligen förklarade att inom fisket är vi alla lika, oavsett om du är kung, president eller en helt vanlig människa. Jag kommer aldrig att glömma våra samtal som ofta varade långt in på natten. Senast jag träffade Lennart var 2018. Återigen i ABU-stugan. Gjorde ett reportage till fiskarens bibel – Napp & Nytt. ABU-fantasten Wayne Real från Australien kom på visit. En helt underbar weekend med prat, mat och givetvis guidning i både fabrik och museum. Lennart var VD och ägare av ABU under 1970-talet och satte ABU och Svängsta på världskartan. Något vi sportfiskare är stolta över. Personligen fångade jag min första gädda med ett ABU Junior set och ett bete som vattenstänktes till Shiner.

Lennarts farfar, Carl-August Borgström var mannen som startade AB Urfabriken år 1921. Då var inriktningen fickur. Sonen Göte Borgström tog över företaget 1934 och tog fram världens minsta taxameter benämnd Record som var klar för lansering år 1939. I ett krigshärjat Europa blev det inte som tänkt. Istället utvecklades spinnrullen Record. Fyra modeller togs fram och var klara 1941. Record 1500, 1600, 1700 samt 1800. Lennart började på ABU 1954 som exportchef efter avslutad ingenjörsexamen i Örebro. Var med och tog fram beten som bland annat Toby, konceptet ”Måste-beten” Fiske 1-4, Drömresan, ja – väldigt mycket mer som skulle ta mer än några A4-sidor att berätta… Arvskatten (som då var 85%) var det som tvingade Lennart att sälja ABU.1978 flyttade Lennart med sin familj till USA för att rädda Garcia Corporation som var det företag som sålde ABU:s produkter ”over there”. Därför blev det namnet Abu Garcia eftersom ”USA” var en stor kund, där ABU köpte Garcia. Visst har du hört talas om den världsberömda rullen Ambassadeur som såg dagens ljus 1952?

Jo, berättade jag att jag i skrivande stund fortfarande håller på med en bok om Abu Garcia, sitter på material som inte publicerats. Mycket tack vare Lennart Borgström. Förordet är sedan tidigare klart med signaturen L.B.

Vila i frid min vän – vi syns vid något fiskevatten framöver…

Patrik Tjörnmark

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera