Annons

 i Notiser, Press/Reklam

Betraktelser över debattklimatet kring vårt eget sportfiske och vårt eget sportfiskeförbund av Jan Olsson FishEco!

– Det är sorgligt att se hur debatten inom svenskt sportfiske stundtals ter sig skeva och konstiga uttryck. Det är alltför ofta genom åren som jag sett ”kritik” mot vår egen branschorganisation Sportfiskarna på en lekstugenivå.

Aggressiva inlägg på sociala medier av typen ”nu går jag ur” ofta med bisatsen uppmanar alla andra att göra samma”. Detta för att Sportfiskarna inte arbetar mer, inte arbetar alls, inte arbetar aggressivare, inte arbetar med rätt saker, inte är tillräckligt aktiva, inte arbetar dygnet runt eller helt enkelt inte nått framgång med just denne persons viktigaste fråga.

Vilken fråga det gäller är i grund och botten rätt ointressant, det handlar i mer än nio fall av tio om att värna ett eget intresse, en egen fråga man brinner för eller som oftast, är heligt förbannad över. Missförstå mig inte, som sportfiskare och medlemmar ska vi självklart både granska, kritisera och hemska tanke, berömma vår egen organisation, det är mycket viktigt att alla sakerna sker. Vill man att någon lyssnar lämnar man konstruktiv kritik, åsikter, tyckanden och fakta för sin egen sak, det är inte så svårt. Skriker och gapar man, är oförskämd och dum får man sällan motpartens gehör. Istället riskerar man att bli ignorerad och med det förminskad i relevans eller helt bortsorterad. Sannolikt tvärtemot vad man avsåg när ord och okväden rasade fram på Internet eller andra ställen.

Själv är jag oerhört stolt över vår organisation Sportfiskarna, sett över tiden. Det finns stunder präglade av ordet besvikelse och faktiskt också av ordet sorg som jag öppnade den här artikeln med. Detta när även jag tycker att förbundet vandrat snett eller i ord och eller i handling tyckt eller gjort på sätt jag uppfattat som fel… men!!!! Nu kommer vi närmare pudelns kärna. Det finns ingen branschorganisation, någon klubb, något politiskt parti eller annan form mänsklig samling på mer än en person där alla alltid tycker exakt lika, det tror jag alla med sunt förhållande till verkligheten håller med om. Det handlar om att ”ge och ta” eller kompromissa om man vill ha ett modernare ord. Föra en debatt som syftar till att förändra, inte att förminska eller förnedra. Så länge mitt sportfiskeförbund, i min värld, har mer rätt än fel i ord och handling, är det mitt sportfiskeförbund som jag står bakom. Likväl resonerar jag lika i mitt val av riksdagsparti när det gäller att gå till valurnan vart fjärde år, enkelt!

Självklart är det så tänker nog många som läser detta, jag hoppas i alla fall det. Men Inte alls tänker några och dessa några är dessa som orerar, gapar och skriker ”nu går jag ur” ofta med bisatsen ”jag uppmanar alla andra att göra samma”. 

Tänk vad olika bild man kan ha av verkligheten. För mig finns det bara en organisation som arbetar både för fiskens bästa och för oss sportfiskares bästa. Just vår egen branschorganisation Sportfiskarna. Jag kan inte låta bli att nämna, våtmarksrenoveringar, gäddfabriker, intensivt lobbyarbete för att förbjuda utrotningsfisket i Östersjön och inte minst det fantastiska Skoldraget med tusentals och åter tusentals barn introducerade i sportfisket. Projekt som vi alla kan vara så stolta över och det finns så mycket mer. Ibland gör dom saker som jag inte gillar lika mycket men handen på hjärtat, när jag tänker efter riiiiktigt mycket är det en gång i modern tid… galet bra betyg…

Nåväl, när det här barnsliga beteendet till och med börjar anammas av vad jag betraktar som sportfiskeprofiler som jag själv i många år hållit högt, mycket högt, blir jag ytterst bestört och besviken, det tål att skrivas två gånger, ingen nämnd ingen glömd.

//Jan O FishEco

Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar
Showing 1 comments
pingbacks / trackbacks

Kommentera