Annons

 i Eko/Miljö, Notiser

Nya rön om den mystiska kanadarödingen! Kanadarödingen, eller lake trout, finns efter utsättningar på fler ställen i Sverige än man kan tro.

Den hamnar då och då i fokus bland sportfiskare, som byte för trollingfiskarna och som senast förra året när några skickliga vertikalfiskare framgångsrikt sökte de stora fiskarna i norrländska vatten.

FÅ ALLA FISKENYHETER I DIREKT VIA FISHBRAINAPPEN

I Sverige har vi ganska lite kunskap om arten och i USA och Kanada där kanadarödingen är en mer etablerad sportfisk finns det också kunskapsluckor kring bland annat leken. Sannolikt för att den är till största del sjölekande och därmed svårare att observera än tex strömlekande fisk.

I dagarna publicerades en intressant artikel där man sett att arten kan leka på förvånansvärt stora djup och betydligt djupare än man tidigare trott. Märkta fiskar har identifierats med sändare och sedan filmats av fjärrstyrda undervattensfarkoster och lek har nu observerats på 100 meters djup. Dessutom anses kanadarödingen generellt vara höstlekande, i denna undersökning har lek även kunnat konstateras så tidigt som i juni. Kanadarödingen är en mer komplex art än vad forskarna tidigare trott konstaterar forskarna.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera