Annons

 i Ettan, Mete, Notiser

Nytt svenskt rekord på arten silverruda! Återigen har rekordet för silverruda putsats och än en gång är det en fisk från gotländska Närsån. Det nya rekordet lyder 2 570 gram och fångstman är Axel Knudsen, en dansk metare som nyligen avslutat sin utbildning på Sportfiskeakademin.

Pressmeddelande Sportfiskarna!

Axel Knudsen har metat mycket ruda och silverruda i Danmark. Hans examensarbete på Sportfiskeakademin handlade också om ruda, så dessa när besläktade arter ligger honom varmt om hjärtat.  När en vän till Axel berättade om de stora silverrudor som fångats de senaste åren kunde han inte motstå frestelsen att ta en tur till Gotland för att fiske efter arten. Han hade möjligheten att lägga ett stort antal dagar dagar på att fiska och fångade också ett antal silverrudor.
– Det var den 16 maj, på tredje dagen av satsningen, som Axel fångade drömfisken, just när solen sänkt sig ner. Hans feedermetetackel hade lockat en större fisk att nappa på den majsagnade kroken och snart låg en massiv fisk i håven, berättar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg, för övrigt tidigare rekordinnehavare för arten.

silverruda_edit2
Gotländska Närsån, rekordsilverrudornas hemvist. Lägg märke till den vackra fjällskruden som täcker den bastanta fiskkroppen. Ett riktigt krutpaket.

Efter noggranna mätningar och vägningar så konstaterade Axel och hans fiskekamrat att silverrudan var 48 centimeter lång och vägde 2,570 gram. Att fisken var en silverruda (Carassius gibelio) kunde konstateras genom en granskning av de kännetecken Sportfiskarna använder för att särskilja arter från ruda samt från hybrider mellan de båda ruda-släktingarna.

Vågen skickades för kontroll hos Sportfiskarna och övriga uppgifter kontrollerades. Därmed är Axel Knudsen ny svensk rekordinnehavare för sportfiske efter silverrruda.

Sportfiskarna säger stort grattis till det nya rekordet.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar
Showing 1 comments
  • Håkan Olsen

    Ni måste göra en genetisk analys för att vara säkra. Det är väldigt svårt särskilja gibelio med hybrider med ruda.

Kommentera