Annons

 i Notiser, Press/Reklam

Pressmeddelande från SLS. Svenska Livräddningssällskapets, SLS, preliminära sammanställning över personer som mist livet vid drunkningsolyckor visar att 13 personer mist livet under juli 2023, jämfört med 23 personer under juli 2022.

Totalt har 48 personer omkommit till och med sista juli 2023, jämfört med 49 personer motsvarande period 2022.

2023 juli 2022

1 Bad 9

4 Fritidsbåt 6

2 Fiske 2

6 Övriga 6

13 Totalt 23

Ovanligt få omkomna vid drunkningsolyckor i juli 2023

Juli månad är statistiskt sett den månad som flest personer omkommer i drunkningsolyckor. Orsaker till detta kan förmodligen härledas till exponeringsfaktorn i kombination med varmt väder som lockar människor till landets friluftsbad och vattendrag. Inför årets semestertid syntes tecken på en ovanligt varm och solig sommarperiod, något som uteblev i stora delar av landet under juli månad.

I frånvaro av värme och sol tillsammans med förstärkta förebyggande budskap i inledningen av sommaren, kan Svenska Livräddningssällskapet konstatera ett ovanligt lågt antal som mist livet. När juli 2023 preliminärt summeras utifrån antalet omkomna i drunkningsolyckor, redovisas tio personer färre än 2022 och 11 personer färre än medeltalet för 2000-talet (24). Badolyckorna går kraftigt tillbaka. Även olyckor med fritidsbåtar minskar något, medan fiskeolyckorna ligger kvar på samma nivå som föregående år.

Dock är det några händelser som sticker ut dels för att de är ovanliga, dels för att det befäster en olycklig utveckling.

• En allvarlig fritidsbåtolycka med många personer inblandade.

• Vid ett tillfälle omkommer två personer vid samma händelse i samband med fiske.

• Vattenskoter är ånyo inblandad i en allvarlig olycka.

• Ytterligare ett dödsfall på en offentlig bemannad badanläggning.

Gemensamt för olyckorna ovan är att samtliga förmodligen med i sammanhanget enkla åtgärder kunnat förhindras.

• Undvik alkohol i samband med framförandet av fritidsbåt.

• Använd flythjälpmedel vid såväl fiske i kraftigt forsande vatten, som vid framförandet av vattenskoter.

• Öka de ekonomiska resurserna för att stärka förmågan till; aktiv, delaktig och uppsökande övervakning på landets offentliga badanläggningar.

Läs mer om hur Svenska Livräddningssällskapet ser på hur drunkningsprevention behöver stärkas i Sverige utifrån ett brett samhällsperspektiv:

https://svenskalivraddningssal…

Kort sammanfattning av händelserna för juli 2023.

3/7 Sjö, fritidsbåt, man, 70-årsåldern

Frisjön, Borås, O-län

En man i 70-årsåldern dog efter en båtolycka i Sörsjön utanför Borås på måndagen. Mannen hamnade i vattnet och konstaterades död efter att förts till sjukhus. Exakt vad som inträffat är oklart. Enligt polisen har samtliga hamnat i vattnet. Fyra kunde ta sig upp på egen hand. Den femte, en man i 70-årsåldern, drogs upp av de andra och HLR påbörjades. Mannen fördes senare med helikopter till sjukhus och där konstaterades han avliden. Anhöriga är underrättade. Polisen har tagit båten i beslag och den man som körde båten fördes till polisstation för provtagning. Han är misstänkt för grovt sjöfylleri och är även misstänkt för vållande till annans död.

7/7 Älv, fiske, man 45 år, man 60 år

Linsell, Härjedalens kommun, Z-län

Tre fiskare gav sig ut och fiskade tillsammans i Ljusnan vid Linsell, men två överlevde inte det strömmande vattnet. Den tredje fiskaren blev vittne till olyckan. Polisen berättar nu att de har en bild av hur olyckan gick till. Anhöriga är underrättade.

8/7 Hav, fritidsbåt, vattenskoter, man

Piteå, BD-län

En man saknades efter att ha kastats av från en vattenskoter i Piteå. Polisen har inlett en brottsutredning om vållande till annans död och sjöfylleri, en person är frihetsberövad. Larmet kom in till räddningstjänsten vid sjutiden på morgonen. Den saknade mannen åkte på vattenskotern tillsammans med en annan man. När de gjorde en sväng kastades båda av, men bara en av dem lyckades simma in till land. En stor räddningsinsats med bland annat helikopter sökte efter den saknade mannen, som senare hittades avliden. Vattenskotern togs i beslag för en teknisk undersökning och en man är fortsatt misstänkt för vållande till annans död och sjöfylleri.

9/7 Hav, övrigt, man, 50-årsåldern

Småbåtshamn, Grebbestad, Tanum kommun, O-län

En man i 50-årsåldern avled efter en drunkningsolycka i Grebbestad. Mannen var norsk medborgare. Anhöriga är underrättad.

10/7 Sjö, övrigt, kvinna

Friluftsbad, Storuman, Tärnaby kommun, AC-län

En död person påträffades i vattnet i närheten av Tärnaby i Storumans kommun. SOS Alarm fick in larm om drunkning från allmänheten och ambulans, räddningstjänst och polis larmades. En kvinna är identifierad och anhöriga är underrättade.

11/7 Sjö, övrigt, kvinna

Leksand, W-län

Tidigt på kvällen hittades en äldre kvinna livlös i vattnet i sjön Opplimen mellan Leksand och Rättvik. Ambulans och ambulanshelikopter kallades till platsen och kvinnan fördes till sjukhus, men dagen efter meddelade polisen att kvinnan avlidit. Anhöriga är underrättade.

15/7 Hav, övrigt, man

Husum, Örnsköldsvik, Y-län

Strax före halv ett på dagen larmades SOS Alarm om en livlös man i vattnet i Husum i närheten av Örnsköldsvik. Flera räddningsenheter åkte till platsen och kunde konstatera att mannen avlidit. Anhöriga är underrättade.

20/7 Offentlig bassäng, bad, pojke, 15 år

Nolhaga Parkbad, Alingsås, O-län

Händelsen inträffade på Nolhaga parkbad i Alingsås. Badgäster upptäckte kroppen på botten av bassängen och larmade personalen på badet. En vecka senare meddelade Sahlgrenska sjukhuset att pojkens liv inte gick att rädda och han konstaterades avliden genom drunkning. Enligt Gothia Cup var det en femtonårig pojke som deltog som spelare i ett etiopiskt lag. Laget som pojken tillhörde reste hem, medan hans anhöriga stannade kvar. Enligt polisen finns det ingen misstanke om brott. Alingsås kommun meddelade att man kommer att genomföra en kartläggning av händelseförloppet för att se om det går att höja säkerheten på badet.

22/7 Hav, övrigt, man

Lilla Långevik, Lysekil, O-län

Sent på kvällen inkom ett larm om drunkning vid Lilla Långevik i Lysekil. En man låg och flöt i vattnet, någon hade dragit upp honom och påbörjat HLR. Dagen efter meddelade polisen att mannen avlidit. Han är oidentifierad och en polisiär dödsfallsutredning tillsattes för att kunna fastställa mannens identitet och kunna informera anhöriga. Det finns inga misstankar om brott.

26/7 Hav, övrigt, man, 55-årsåldern

Ydrehall, Torekov, M-län

En man i 55-årsåldern avled i en drunkningsolycka vid Ydrehall i Torekov. Han påträffades i vattnet intill bryggan och drogs upp ur vattnet av privatpersoner, men hans liv gick inte att rädda.

27/7 Hav, fritidsbåt, kajak, kvinna

Stora Kornö, Lysekil, O-län

En kvinna bekräftades avliden efter en drunkningsolycka vid Stora Kornö utanför Lysekil. Enligt SOS Alarm rörde det sig om en olycka med kajak. Larmet kom från en person som fick syn på en person som flöt i vattnet med flytväst. Under insatsen deltog ambulans, helikopter, sjöräddning och kustbevakning. Senare meddelade polisen att personen var en kvinna som avlidit. Anhöriga är underrättade.

29/7, Älv, fritidsbåt, fiske, man, 75-årsåldern

Ljusnan, Funäsdalen, Härjedalen, Z-län

En man omkom i en drunkningsolycka i Ljusnan vid Kåvan, Härjedalens kommun. Mannen ska ha hamnat i vattnet under en fisketur. Personal från räddningstjänsten fick upp mannen och överlämnade honom till ambulans, men mannens liv gick inte rädda. Enligt polisen är mannen inte hemmahörande i länet. Anhöriga har underrättats.

Ytterligare information

Göran Bertilsson

Ordförande Säkerhetsrådet

Svenska Livräddningssällskapet

070-212 85 24

Mer information om antalet drunkningar i år per månad samt statistik för tidigare år kan hittas på

Svenska Livräddningssällskapets hemsida:

https://svenskalivraddningssal…

* Statistiken bygger på data hämtad från flera olika källor: mediers rapportering, rapporter från våra egna lokala och regionala förbund, samt att uppgifterna kontrolleras med polis och räddningstjänst. Statistiken stäms regelbundet av mot olika officiella källor, exempelvis MSB:s IDA-databas över räddningsinsatser, Socialstyrelsens dödsorsaksregister och Transportstyrelsens statistik över fritidsbåtsolyckor.

Statistiken sammanställs varje månad och i januari varje år görs en årssammanställning.

Sammanställningen redovisar omkomna vid drunkningsolyckor i Sverige samt drunknade svenska medborgare utomlands

– exklusive suicid.

Ämnen
Politik Energifrågor Fritid Jakt, fiske Friluftsliv Olyckor Fritidsbåtar, båtsport Rapporter
Kategorier
drunkningsstatistik
Svenska Livräddningssällskapet är en ideell organisation som har som ändamål att främja allmän simkunnighet, att verka för utbredd kunnighet i livräddning och att propagera för säkerhet vid all verksamhet i anslutning till vatten och isar. Kunskap räddar liv. Därför är vattenkunskap centralt i vårt arbete för att minska antal drunknade. Genom att förmedla vattenkunskap ska vi nå vår vision; NOLL drunknade.

Vi består av 19 självständiga regionförbund, 10 lokalföreningar och en riksorganisation. Vi ingår i ILS – International Lifesaving Federation, som är en paraplyorganisation för alla livräddningsorganisationer världen över. Läs mer om oss på: www.svenskalivraddningssallskapet.se eller www.facebook.com/svenskalivräddningssällskapet.

Sportfiskeprylar

 

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar
Showing 1 comments
pingbacks / trackbacks

Kommentera