Annons

 i Eko/Miljö, Notiser

Pressmeddelande – Centerpartiet vill flytta trålgränsen till 12 sjömil! Nu ansluter även Centern i kampen för att rädda strömmingen från det förödande Industrifisket!

 

– Under helgens partistämma beslutade Centerpartiet att verka för att flytta ut trålgränsen från dagens 4 sjömil till 12 sjömil. Något skärgårdsregionrådet Gustav Hemming (C) välkomnar.

-Jag skulle gärna se ett totalt trålningsstopp i Ålandshav, Bottenhavet och Bottenviken. Både fisken och havsmiljön skulle behöva det men att flytta ut trålgränsen är ett viktigt första steg som går att göra inom ramen för EU-lagstiftningen. Detta har regeringen vägrat att lyssna på när vi haft samtal tidigare så det är bra att vi nu kommer slåss på fler fronter, säger Gustav Hemming (C).

Stämman tog också beslut om att humankonsumtion ska prioriteras före fiskmjöl i användningen av fångsten och att det småskaliga kustnära fisket ska prioriteras i ett nationellt fiskeprogram

-Det småskaliga kustnära fisket är mer hållbart, har stora lokala värden och fångsten från en kustfiskare hamnar i mycket större utsträckning på en tallrik istället för att processas till fiskmjöl och bli mat till fiskodlingar. Därför är det självklart för mig att det ska premieras framför industrifiskets jättetrålare som hotar ekosystemet utan att bidra till samhällsutvecklingen i kust- och skärgårdssamhällena, avslutar Gustav Hemming (C).

 

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar
Showing 2 comments
  • Jan Larsson

    Det bästa som kunde hända i detta läget

pingbacks / trackbacks
  • […] Vår egen organisation Sportfiskarna är positiva till flera delar av beslutet men efterlyser fortfarande en utflyttning av trålfisket efter strömming till den sk 12 sjömilsgränsen. Något som Sportfiskarna och nu flera politiska partier driver och som många hävdar kan ske utan EUs godkännande.  […]

Kommentera