Annons

 i Eko/Miljö
Nordostpassagen 26 augusti 2013 – Den ryska kustbevakningen har påbörjat en bordning av Greenpeace skepp Arctic Sunrise, efter att organisationen tidigt imorse genomfört en fredlig protest mot oljeborrning i ryska Arktis. Greenpeace åkte in i Nordostpassagen på lördagen för att granska och protestera mot arktisk oljeborrning, trots Rysslands försök att förbjuda organisationens skepp från att komma in i området.

Greenpeace fick bekräftat på onsdagen att den ryska regeringen hade nekat tillstånd för Arctic Sunrise att åka in i Nordostpassagen. Detta trots att skeppet, som är en isbrytare, uppfyller alla krav. Enligt Greenpeace är avvisningen ett tydligt försök av den ryska regeringen att kväva kritiken mot oljeindustrin och strider dessutom mot internationell rätt, inklusive rätten till fri sjöfart. Tidigt på lördagsmorgonen åkte Greenpeace ändå in i Nordpostpassagen.  Idag bordade fyra medlemmar av den ryska kustbevakningen Greenpeace skepp, trots att de inte hade tillstånd att göra detta enligt FN:s havsrättskonvention (1).

– Vi är här på uppdrag av tre och en halv miljon människor som vill avslöja sanningen bakom den oansvariga oljeborrningen i Arktis. Vår protest är helt fredlig och har hög säkerhet, medan oljeprospekteringen utgör ett stort hot mot djurlivet och den känsliga arktiska miljön. Ändå försöker de ryska myndigheterna hindra oss från att agera, säger Therese Jacobson, Arktisexpert på Greenpeace.

Rysk

Kustbevakningens bordning skedde efter att Greenpeace genomfört en protest mot oljeprospekteringsfartyget Geolog Dmitry Nalivkin. Fartyget anlitas av ryska statsägda Rosneft samt amerikanska oljejätten ExxonMobil, i ett projekt där företagen ingått ett samarbete för att borra efter olja i ryska Arktis. Den ryska kustbevakningen har nu skapat en 4 sjömil stor förbjuden zon runt Geolog Dmitry Nalivkin, vilket hindrar aktivisterna från att komma nära fartyget.

– Vi är i Karahavet för att avslöja vad Rosneft, ExxonMobil och de ryska myndigheterna vill dölja från internationell granskning. I detta mycket vackra men avlägsna område är oberoende observatörer helt frånvarande.  Vi tänker sätta strålkastarljuset på vad oljebolagen håller på med i ryska Arktis, och vi kommer inte att låta oss skrämmas till tystnad, säger Therese Jacobson.

Bilder från aktionen och bordningen

För mer information, kontakta: 
Therese Jacobson, Arktisexpert, Greenpeace: 073-670 85 30therese.jacobson@greenpeace.org.
Twitter: Therese_GreenP
Anna Havula, kommunikationsansvarig: anna.havula@greenpeace.org, 070 201 44 86
Greenpeace International pressdesk: pressdesk.int@greenpeace.org, +31 20 718 24 70

1) FN:s havsrättskonvention (UNCLOS) begränsar möjligheten att genomföra inspektioner av utländska fartyg i den exklusiva ekonomiska zonen till vissa specifika situationer, däribland misstänkta överträdelser av fiskeribestämmelser och föroreningsincidenter. Det finns ingen giltig grund för inspektionen av Arctic Sunrise.

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Custombaits

Buster Jerk LTD 4 små rätter!

Succefärgerna Fyra Små Rätter Buster Jerk! Du köper dom här! Vill du veta mer om dessa gäddmagneter klickar du här!

You have Successfully Subscribed!