Annons

 i Ettan, Spinn

En gädda har aptit året om men under extrema perioder som midvinterns mörker och kalla vatten eller sommarens långa ljusa dagar med badtemperaturer blir gäddans aktivitetstopparna kortare. Så fångar du sommargäddan – Tobbe Fränstam tipsar!

Huggvilligheten styrs av en mängd olika faktorer vilka alla samspelar. Oftast är faktorer som vattentemperatur, tid på dagen och… läs hela artikeln nedan!  Här hittar du fler artiklar om gäddfiske!

 

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar
Showing 12 comments
 • Mikael ekstrand

  Eller så lägger man gäddspöna på hyllan den korta sommarperiod som faktiskt innebär en större dödlighet för gäddan vid catch and release. Ska vi sportfiskare bli tagna på allvar måste vi ligga steget före lagstiftningen i hur vi bedriver vår passion.

 • Jan Olsson

  Man kan också fiska med förnuft, tex när det inte är en värmebölja och i vatten som av andra skäl inte är varma, tex norrut.

 • Elias Johansson

  Ja för pengamaskinen måste ju rulla vidare Jan, eller hur?

 • Jan Olsson

  Nja, det får stå för dig, vet inte riktigt vad du menar men FishEco är då ingen pengamaskin…

 • Mikael ekstrand

  Tyvärr spårar denna diskussionen väldigt lätt då det verkar vara en extremt polariserande fråga där olika intressen och människor krockar. För att förtydliga min egen ståndpunkt: Att svensson fiskar gädda i sin eka under sin semester i juli är inte problemet. Fiska för all del. Däremot blir det problematiskt när riktigt duktiga gäddfiskare väljer att fortsätta fiska gädda i höga temperaturer. Har man fiskat gädda i några år märker man snabbt att gäddan fightas på ett helt annat vis på sommaren, sväljer beten djupare med blödningar som följd och får psykbryt i håven. Det vill jag som gäddfiskare undvika och sneglar mycket hellre på andra arter under denna period. Både för fiskens skull men också för att jag verkligen vill att vi sportfiskare ska ha en trovärdighet när vi säger att vi värnar om fisken. Då måste vi kunna avstå från att fiska vissa delar på året.

 • Elias Johansson

  Jo det är din pengamaskin. Men det var inte den jag syftade på faktiskt. Utan redskapshandeln, båtar, elektronik mm. Vad skall dom som säljer sånt göra om folk slutar fiskar gädda på sommarn? Pengaflödet.

  Anledningen att jag svarade dig var att du hade en annan åsikt än Mikael Ekstrand.

 • Jan Olsson

  Du har helt rätt, man ska inte fiska gädda i höga temperaturer. Sommaren är lång, Sverige är stort. Det finns många ställen runt om där det går utmärkt att fiska gädda. Själv har jag avstått hela juli då mitt hemmavatten Mälaren är på tok för varm. Kommer aldrig att kräva detsamma av mina vänner och andra i tex Arjeplog, Lycksele eller andra ställen där det går utmärkt att fiska.

 • Elias Johansson

  Vore trevligt för demokratin och yttrandefriheten om mina kommentarer publicerades också. Jag har hållt mig inom ramarna för god ton. Dock tror jag min kommentar blev för obekväm för tex dig. Mvh

 • Jan Olsson

  Sorry, hinner inte med…

 • Jan Olsson

  Nja, FishEco är sett över tiden ingen pengamaskin, dock önskade jag det. Det är ett medvetet val av yrke där pengar tyvärr inte regnat över projektet.

 • Mikael ekstrand

  Men JanO, artikeln i fråga rent av uppmuntrar sommarfisket utan att göra särskilt tydliga avgränsningar när det är för varmt eller vilka ökade risker ett fiske i varmare vatten innebär.

  Jag önskar verkligen att vi går emot en framtid då sponsrade profiler och branschen vågar vara de som säger det som är bäst för fisken och inte det som är bäst för content på social media och antalet sålda 20 cms gummibeten under juli. Då blir sportfisket riktigt trovärdighet och inte den stökiga bråkiga ankdamm vi befinner oss i nu.

 • Jan Olsson

  Jag säger inte emot dig, det finns mängder med exempel på situationer när man inte ska fiska på vissa arter av flera skäl. Lektid för lax och havsöring mm mm. Ismete i stränga minusgrader efter i stort sett alla arter. Jag tror att debatten om gädda och värme är bra, kommer sannolikt att publicera vetenskapliga artiklar kring det i närtid, hoppas på det. Men, att införa generellt ”gäddfiskeförbud” och ”förbud” mot artiklar kring sommarfiske för att delar av Sverige har fel förutsättningar, dit vill jag inte gå. Vi är långt från något sådant. Sen kan vi alltid diskutera hur mycket upplysning det ska vara i en artikel kring när och hur man ska fiska eller avstå, absolut.

Kommentera