Annons

interfiske-daiwa-p
 i Eko/Miljö, Ettan, Notiser

Att kustfiskarna och andra känner sig provocerade av de stora industritrålare som dammsuger Östersjön på sill och strömming är inte konstigt!

Nio familjer äger idag de enorma båtar som anses fiska ut hela vårt innanhav, först försvann torsken, nu försvinner strömmingen. Allt medans dessa företag, ofta familjeägda, faktiskt tjänar miljarder sett över tiden. Detta helt lagligt och med EU:s och myndigheternas goda minne. Förutom biologisk mångfald finns det fler förlorare, bland andra småskaliga och kustnära fiskare. De får se sitt levebröd raseras och ingen, absolut ingen gör något. Det absurda i situationen är att alla vet att det som sker är fel, undantaget lobbyister och trålägare. Regeringen visar minimalt intresse och Havs- och Vattenmyndigheten har ett tamt uppdrag att utreda frågan och införa några fiskefria zoner på prov, vilket också tar tid.

På fiskekonferens i Stockholm 2022, enligt Dagens Nyheter, var det nära slagsmål mellan bloggaren och den extremt trålvänliga Anders Svensson och kustfiskaren Dennis Bergman från Norrsundet, Bergman är verksam i ett område där man fått se den kustnära strömmingen i stort sett utplånas de senaste åren. Smockan hängde i luften sägs det… 

Våld är aldrig lösningen men en viss förståelse för frustrationen hos de kustfiskare som fått sin försörjning förstörd finns…

Ps, bloggaren Anders Svensson är en person som sportfiskemedia i det mesta ignorerar. På hans blogg finns mängder med inlägg där han konsekvent svartmålar alla som kritiserar det storskaliga trålfisket, ofta med retorik och ordval som i mening handlar om att förminska meningsmotståndarnas intelligens och uppsåt.

//Jan Olsson FishEco

Sportfiskeprylar

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera