Annons

 i Eko/Miljö, Ettan

Nu sjösätts Astrid – Enorm industritrålare! Ett lyxbygge för yrkesfiske. Här kan nitton personer bo, gå på gymmet eller på den egna restaurangen.

Utöver detta finns enorma moderna kyl- och lagringssystem för att kunna bevara fångst under längre tid ute till havs. Tankarna går osökt till ett kryssningsskepp i medelhavet.

Priset på denna monstertrålare står inte att finna, det är dock självklart att det är stora pengar det handlar om. Finansieringen kan inte ha varit ett problem. Moderbolaget, familjeägda Astrid Fiske AB, har sedan 2016 tjänat över en miljard kronor på sitt fiske, absolut talar vi om en familj med skickliga affärsmän och kvinnor som sannolikt ser sin kalkyl gå ihop.

En imponerande båt? Ja kanske, det kan dock kännas lite provocerande, dessa båtar har sedan länge fått symbolisera vad många anser är ett förkastligt fiske efter bland annat sill- och strömming i Östersjön. Överfiske är ett starkt skäl till Östersjöns stora problem, det är ett faktum. Lika illa eller värre på andra ställen i världen. Globalt anses mer än en tredjedel av världens fiskbestånd vara överfiskade.

Hiss eller diss, vad tycker du? Beskåda Astrid i filmen nedan.

Sportfiskeprylar

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar
Showing 2 comments
  • Yara

    Astrid fiskar inte i Östersjön dock. Jättefin båt, bra att de tar hand om sina anställda. På många fiskebåtar är arbetsmiljön under all kritik. Men visst är det sorgligt att det bara är stora bjässar nuförtiden, det är svårt (omöjligt) att försörja sig som fiskare i mindre skala.

pingbacks / trackbacks
  • […] försvann torsken, nu försvinner strömmingen. Allt medans dessa företag, ofta familjeägda, faktiskt tjänar miljarder sett över tiden. Detta helt lagligt och med EU:s och myndigheternas goda minne. Förutom biologisk mångfald finns […]

Kommentera