Annons

interfiske-daiwa-p
 i Eko/Miljö, Ettan

Fiskodling och speciellt laxodling över hela världen blir allt mer uppmärksammad. Denna mångmiljardindustri har en tråkig baksida och allt fler engagerar sig för att belysa odlingens negativa konsekvenser globalt!

Det mest uppmärksammade problemet just nu globalt är odlingens negativa effekter på närmiljön, övergödning, spridande av parasiter och stora problem med rymlingar som sprider sjukdom och genetisk uppblandning i vilda laxbestånd och det sk. foderfisket där arter som låter sig fångas i stora mängder, tex vår egen redan för hårt fiskade sill och strömming, blir foder åt bland annat odlad lax!

Vad som tyvärr inte uppmärksammas tillräckligt är förhållandena för den odlade fisken. De här bilderna är tagna av filmaren och fotografen Veiga Grétarsdóttir i en Isländsk laxodling. Fiskarna på bild är skrämmande deformerade och hade vi pratat liknande tillstånd hos en djuruppfödare på land, kor, får, hästar eller hundar, hade det gett enorma rubriker och mer än sannolikt blivit en rättssak!

Samma sak uppmärksammade vår egen svenska flugfiskeentreprenör, Mikael Frödin, vid en laxodling i ett grannland, det slutade med att Mikael blev dömd till dagsböter för olaga intrång… världen är ibland mer än konstig… Ännu fler nyheter kring odlingens baksidor hittar du här!

//Jan O FishEco

 

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar
Showing 1 comments
pingbacks / trackbacks

Kommentera