Annons

 i Eko/Miljö, Ettan, Notiser

Kraftverksrötan – Unik rödingstam minskad från 100 000 till cirka 80 individer! Vi pratar om Blåsjöälven, högt upp i Ångermanälvens system!

En gång tror man detta var världens största lekplats för röding. Nu är rödingen som funnits här i 1000 tals år snart helt utplånad. Hoppet för många stammar av fisk i våra älvar har länge stått i den anpassning av vattenkraften som nu ska göras, det sk Vattendirektivet från EU. Nu verkar det som om den anpassningen kan vara ett rent skämt! Stora undantag planeras till förmån för kraftbolagen.

– Ångermanälven som sträcker sig långt in i norra Jämtland har 41 stora kraftverk i sitt vattensystem. Där är riktvärdet att endast en promille av elproduktionen behöver offras. Det säger Uppdrag Granskning på SVT!

Sportfiskeprylar

 


Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar
Comments
pingbacks / trackbacks
  • […] Det kan vara en av de sista rödingarna som stiger i älven. Före Blåsjöälvens utbyggnad fanns här ett mycket stort bestånd av röding, uppemot 100 000 individer kunde leka i älven. Nu finns det bara en spillra kvar, det spekuleras i under 100 fiskar! […]

Kommentera