Annons

 i Eko/Miljö, Notiser

Landskapsveterinären Maria Borgström får sparken från sina uppgifter att fatta beslut eller föredra ärenden inom Ålands landskapsregering efter att ha ifrågasatt om det finska laxfisket som kallas vetenskapligt verkligen är vetenskapligt och förenligt med lagstiftningen för djurrätt.

Skälen till att Borgström inte längre har beslutande- och föredragningsrätt är enligt uppgift att hon ”i ärendet visat bristande omdöme” rapporterar Ålands Radio.

Det finska vetenskapliga fisket efter lax har tidigare fått stark kritik av flera tunga organisationer såsom Sportfiskarna och Baltic salmon fund. Det har bland annat kallats för det finska fulfisket efter lax och betraktas som ett förtäckt kommersiellt fiske, något förvånande verkar även Bengt Michelsson, avdelningschef på social- och miljöavdelningen bekräfta att det är ett kommersiellt fiske när han intervjuas kring hanteringen av Maria Borgström.

Thomas Johansson, verksamhetsledare på Baltic Salmon fund, är också intervjuad av Ålands Radio kring hanteringen av landskapsveterinären och ställer till med frågan om Åland är en ”skurkstat”.

Faktum kvarstår att den vilda laxen i Östersjön verkar minska än mer enligt preliminära siffror från älvar och yrkesfiske i Sverige och då var redan 2023 ett riktigt dåligt år.

Alla fiskenyheter direkt till din mail? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Sportfiskeprylar

 

<

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera