Annons

 i Eko/Miljö

En yrkesfiskare på den rikskända gössjön Glan har under en vecka fångat ett 40: tal gösar som saknat ögon i sina nät enligt en artikel i tidningen Våra Fiskevatten från föreningen Vattenägarna. Yrkesfiskaren tror att fisken saknar ögon efter att ha tryckskadats från sportfiske och hänvisar till att gösens ögon kan ”poppa” (stå ut från ögonhålan) när den fångats för djupt och returnerats.

Att så kan ske, dvs poppning, är ett faktum när fisken fångats för djupt men att fiskens ögon helt skulle försvinna, det finns det inga vetenskapliga belägg för eller forskning som stöder. Det finns däremot andra i så fall minst lika rimliga förklaringar till detta fenomen såsom parasiter eller predation på fisken i vattnet när den är fast i nät.

Som sportfiskare måste vi alltid kritiskt granska vår sport, hur vi fiskar, var vi fiskar och hur det påverkar fisken men kritik mot sportfisket måste vara någorlunda baserad på fakta, inte tyckanden. Om dessa påståenden, för det är just påståenden, är sanna eller inte är självklart mycket intressant men ska i så fall beläggas via forskning innan fingret pekas mot sportfisket eller andra…

//Jan O FishEco

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!