Annons

 i Eko/Miljö

Den 2:a februari var en stor dag för Älvräddarna, det var dags för ett event som hade planerats i en lång tid. Damnation och den egna filmen Kampen om Älvarna. Damnation är en amerikansk film om vattenkraft, dess påverkan och dess baksida. Kampen om Älvarna är gjord av Älvräddarna med diverse sammarbetspartners och handlar om den svenska vattenkraften, vad som kan förändras och vad Älvräddarna jobbar med. 

Kvällen började med mingel, när klockan var slagen blev biosalongen nästan fullsatt, ungefär 140 gäster kom. Damnation visades och man samtalade med Travis Rummel, en av skaparna till Damnation, han fick frågor om själva filmen, politik kring ämnet och vad han tror kommer hända i framtiden. Sedan blev det ytterligare mingel och stämningen var god, både besökarna och arrangörerna blev nöjda med visningen.

“Jag tror att Damnation verkligen får folk att tänka till och att den öppnar vägar för ett helt nytt tankesätt. Nämligen att utrivning av en damm är en stor vinst för samhället och miljön. Sist men inte minst är det vår skyldighet att återställa miljön på de ställen där det är ekonomiskt och miljömässigt försvarbart. Jag trodde att visningen skulle vara kontroversiell men faktiskt var det tvärtom, alla verkade gilla tanken med att ta bort kraftverk. Visningen kan vara en milsten och inledningen till en ny era, en era där vi börjar återställa våra vattendrag” Säger John Schütte, arrangör för eventet, Älvräddarna.

Sedan visades Kampen om Älvarna, en film om vattenkraften i Sverige, vad älvräddarna gör och vilka lösningar som finns på dagens problem. Filmen är gjord i sammarbete med många, bland annat Tranås Energi. Kampen om Älvarna och Damnation var båda filmer som väckte känslor hos många, de visade hur lokalbefolkningen blev av med heliga platser och sin livnäring, de visade att vattenkraften inte är “grön”.

Kvällens sista händelse var en frågestund med bland annat Kammarkollegiet, Vattenfall, Tranås Energi och Älvräddarna. Där ställdes frågor om den Nationella Strategin för vattenkraft, anpassning, icke-anpassning och om utrivning blir det nya alternativet.

Man kan sammanfatta kvällen som mycket lyckad med en bred fallang av besökare med allt från politiker, tjänstemän, elbolag och “vanliga” människor. Publiken har gett god respons, politiker har låtit sig påverkats och bolag har tagit åt sig. Det var kort och gott en otroligt rolig kväll där budskapet gick fram!

Christer Borg, Älvräddarnas ordförande sammanfattar kvällen såhär: “Filmerna Damnation och Älvräddarnas Kampen om Älvarna kan bli ett avstamp för en ny era i svensk vattenkraft: Utrivning av de kraftverk som skadar mer än de gör nytta.”

Bakre raden fr.v. Rasmus Gustafsson, John Schütte, Magnus Lundberg, Christer Borg

Mellersta raden fr.v. Anette Björlin, Niklas Johansson, Håkan Wirtén

Längst fram fr.v. Nils Leine, Martin Falklind, Kina Christoffersson, Petra Hallebrant

// Rasmus Gustafsson

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera

FishEco

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Häng med på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt från oss på +FishEco.

Prenumerera nu »

You have Successfully Subscribed!