Annons

 i Eko/Miljö, Ettan, Notiser

Greenpeace sågar MSC rejält – 83 procent av det certifierade fisket icke hållbart påstås! Ja, återigen är MSC i blåsväder kring deras certifieringsmetoder. Man ställer frågan, MSC – havets beskyddare eller greenwashare av rang?

I en artikel nyligen publicerad riktar Greenpeace kraftig kritik mot MSC. Dom är inte dom enda, vår egen organisation Sportfiskarna och många andra ifrågasatte tex den enormt kontroversiella MSC märkningen av det svenska sill- och strömmingsfisket 2020. Detta i en tid där i stort sett alla med lite vett och kunskap insåg att detta industrifiske inte på något sätt kunde kallas för hållbart, MSC fick året efter ta bort sin certifiering när detta blev uppenbart även för MSC. I dag 2022 är situationen än värre för sill och strömming, detta smittar såklart på MSC.

“MSC själva säger att de inte certifierar någon form av destruktivt fiske, men i själva verket utesluter de bara metoder som använder gifter och sprängmedel”

Greenpeace pekar nu på bland annat det faktum att MSCs finansiering sker via fiskeindustrin och ifrågasätter om det kan garantera opartiskhet? Man säger också att MSC inte tar hänsyn till andra viktiga frågor när de certifierar fiske. Man ställer den självklara frågan, hur kan bottentrålad fisk någonsin vara försvarbart när fiskemetoden i sig förstör havens bottnar!

Vi måste ständigt ifrågasätta och kräva mer av organisationer som tex MSC, “vanlig konsumenter” faller alltför lätt i fällan att bara titta på ett märke som lovar mycket men som gång på gång blir ifrågasatt! Greenpeace debattartikel hittar ni här!

//Jan O FishEco

Sportfiskeprylar

 

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera