Annons

 i Ettan

I Sverige räknar vi allt, vi är verkligen “landet Statistik”… men vi räknar inte hur många ålar som dör turbindöden i våra kraftverk, vi bara gissar!

Behovet är uppenbart och att Länsstyrelser och HaV inte krävt det tidigare kan som snällast räknas som “märkligt”. Den akut hotade arten ål är föremål för många kostsamma åtgärder, framförallt hämtas sk, glasål från bland annat England för att sätta ut i Sverige i ett försök att rädda arten i Svenska vatten. Naturligtvis är fria vandringsvägar prioritet nr ett när vi pratar ål och turbindöd men tills dess måste vi ha fakta, fakta som är mycket viktig att kommunicera till beslutsfattare och opinion!

Vi kan konstatera att 100.000 tals ålar slaktas i sina försök att lämna vattendrag för att leka, slaktas i kraftverksturbiner. Vi har sett film och bilder på hur fisken ligger död vid galler för att sedan skrapas upp och köras till “återvinning”. I Ätran har försök gjorts att uppmärksamma Länsstyrelsen på att statistik behövs, att kraftverksbolagen rimligtvis ha sk. egenkontroll på hur många fiskar som dör men sådana propåer har flera gånger avvisats av LST.

Läs mer! Vi bara låtsas rädda ålen!  Förvirrande om ålen!

//Jan O FishEco

 

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar

Kommentera