Annons

 i Eko/Miljö, Ettan

Det är bråda tider för Martin Falklind och hans Ecofilmbolag! I dagarna har första avsnittet av Fiskarnas Rike släppts, en hyllning till fisken och samtidigt en sorglig film om hur vi behandlar våra fiskbestånd!

Vad jag kan ”känna av” på sociala medier är det en dundersuccé, straffspark på öppet mål! En serie filmer som kommer i helt rätt tid och så skickligt gjorda att de inte lämnar någon oberörd!

Vad folk i skrivande stund inte vet är att det kommer mer! Det kommer idag ett avsnitt av Uppdrag Granskning som handlar om ett av våra största sorgebarn, ålen, och i högsta grad ett avsnitt vi kan tacka Falklind för, avsnittet sänds idag med start 0630 på SVT Play!

Ålen är mystisk, förbryllande, ekonomiskt åtråvärd och snart… utrotad! Den har minskat med över 90% i Sverige och Europa de senaste årtiondena. Vi har skyllt på överfiske, tjuvfiske… lagligt fiske! Vi har skyllt på dom som prompt måste äta denna urtidsvarelse men! Är det här det stora problemet… Svaret på denna ledande fråga är NEJ!

Istället hittar vi problemen där vi så ofta annars också hittar dem när det gäller bestånd i svajningen, hos vattenkraften! Ålen måste vandra! Den är mycket svår till omöjlig att odla. För att vi ska få fler ålar måste den vandra och leka naturligt!

Under tiden Martin, Johan och Maria filmat Fiskarnas Rike har dom även filmat ålarnas hopplösa kamp för att ta sig från svenska sjöar och åar, ut i havet för att sedan simma den enorma sträckan till Sargassohavet, någonstans mellan Puerto Rico och Bermuda, för att leka… å sedan tillbaka för att växa upp!

Att kraftverkens turbiner och murar är ett hinder för ålen är ingen hemlighet… men vad vi inte vet, eller får veta är hur illa det egentligen är och hur meningslöst det är med både utsättningar av ålyngel och hur dåligt den sk. nationella ålplanen som ska ”rädda ålen” fungerar. En plan som bara kan kallas för skickligt bedrägeri! Sanningen är att tusentals och åter tusentals ålar, varje år, slaktas skrapas upp från dammarna och läggs på soptippar då det är i stort sett omöjligt för dem att passera på väg till havet och lek OCH inte minst hur kraftverksbolagen aktivt hindrar allmänheten att se denna makabra slakt via taggtråd och betong…

Som Martin säger i programmet: – Dom bara låtsas rädda ålen!

Kraftbolagens åtaganden i planen är, vilket sällan framgår, frivilliga och vi kommer att få se inte bara hur enormt mycket ål som faktiskt varje år dör i turbiner och utvandring, vi får även se hyckleriet bakom ´”planen” att rädda ålen! Allt förmedlat i film och ord som skär i hjärtat!  Vi kan uppenbarligen inte lämna ålens eller för den delen andra fiskars öde i kraftbolagens ”frivilla händer”. Det visste vi redan innan men det blir än mer tydligare efter dagens avsnitt av Uppdrag Granskning

Så, när stat och myndighet återigen inte räcker till, för det är mer än uppenbart i detta fall, känns det fantastisk att vi har program som Uppdrag Granskning, engagerade naturvänner som Martin Falklind och inte minst biologer och ekologer som Ingemar Alenäs i Falkenberg, människor som gör skillnad!

Det ger hopp för biologisk mångfald och kanske, bara kanske kan vi fortfarande rädda ålen! Se avsnittet här!

//Jan O FishEco

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar
Comments
pingbacks / trackbacks

Kommentera