Annons

 i Eko/Miljö, Ettan

I dag publicerades ett pressmeddelande från MSC, Marine Stewardship Council där organisationen berättar att vi köper allt mer “hållbara produkter” från hav och sjö! Man pratar om en rekordökning!

Självklart avses produkter märkta med MSC:s egen logotype och därför hållbart fiskade… men stämmer det? Det är bara veckor sedan MSC fick dra tillbaka sin mycket hårt kritiserade hållbarhetsmärkning av sill- och strömming från Östersjön. Märkningen av detta fiske skedde i juni 2020 när i stort sett alla experter höjde ett varningens finger för bland annat det storskaliga industrifiskets påverkan på bestånden. Kustnära småskaliga fiskare vittnade om rekordlåga fångster och så har det fortsatt! I aug 2021 fick man dra tillbaka certifieringen efter ICES omvärderat sina rekommendationer.

Det är heller inte alls länge sedan programmet Kaliber i Sveriges Radio, 2016, kunde avslöja ett antal pinsamma felaktigheter kring MSC hållbarhetsmärkning och att WWF i en hemlig rapport riktat skarp kritik mot MSC! Det visade sig att några av våra mest populära fiskar och skaldjur som miljömärkts av världens största hållbarhetsmärkning av vildfångad fisk, just MSC, kommer från bestånd som överfiskas eller från bestånd som forskare anser är ohållbart fiskade! 

Man drog också slutsatsen att MSC medvetet “tänjde på reglerna” för att få så många produkter som möjligt på våra butikshyllor märkta med sin logo och i förlängningen med det öka sina intäkter!

Så, kan vi lita på MSC? Är det verkligen korrekta analyser som ligger bakom att en produkt från sjö eller hav av organisationen klassas som hållbart fiskad? Det är i alla fall inte självklart att MSC automatiskt ska ha vårt förtroende. MSC måste granskas, sådana här pinsamheter får inte ske igen!

//Jan O FishEco

 

 

Annons

Sportfiskeprylar
Rekommenderade artiklar
Showing 1 comments
pingbacks / trackbacks

Kommentera